Мови

 

Театр, доступний для людей з особливими потребами

2015-02-02 18:15

2 лютого у  Першій Львівській Медіатеці відбувся презентаційний семінар проекту Фундації "JUTROPERA" (Польща) "Голос виключених". Все для того, щоб  залучити  до проекту групи волонтерів (15-20 осіб), які пройдуть навчання, щоб в майбутньому стати тренерами та працювати із соціально виключеними особами. Фундація "JUTROPERA" планує зробити постановку вистави "У пошуках короля Ліра" Верді у Львові, до якої будуть залучені в якості акторів літні люди;  жінки, що опинились у кризових ситуаціях, та учасники АТО.

Як зазначає Ірина Магдиш, начальник управління з питань культури Львівської міської ради, реалізація проекту відбуватиметься у кілька етапів і завершать її  прем'єрою у грудні 2015 року  у Львові та грудні 2016 року у Вроцлаві. «Цей проект дуже амбітний, хочемо, щоб він вдався, тому треба його пролонгувати. Ми прагнемо реалізувати театр, що буде доступний та адаптований для людей з особливими потребами, які зараз не мають можливості або не є зацікавлені».

Перший етап навчальних тренінгів розпочнуть з 3 по 6 лютого та проведуть 5 занять тривалістю 2 год. кожне. Всі охочі мали нагоду під час семінару зголоситись та стати волонтерами цього міжнародного проекту, навіть не маючи навиків акторської майстерності.

 У постановці авторської вистави Міхала Знанецького "У пошуках короля Ліра" Верді разом з представниками соціально виключених груп братимуть участь актори, оркестр, волонтери  і все це відбуватиметься на професійній сцені. «Це не терапія, а праця. І маємо розуміти, що беручись за цю справу, не можемо кинути її на півшляху, бо є потреба працювати далі з цими людьми: заходити на каву та чай, приділяти їм увагу і не вимагати від них точного виконання сценарію». -  президент Фундації "JUTROPERA" Зофія Довят.

Співорганізатори проекту

Інститут екуменічних студій УКУ,  Управління культури ЛМР, ГО «Народна допомога - Львів», Львівська національна музична академія ім. Миколи Лисенка та Львівський драматичним театром ім. Лесі Українки.

Деталі