Мови

 

Студенти Інституту Екуменічних Студій взяли участь у літньому академічному курсі «Рим та Візантія» при Українському Католицькому Університеті в Римі

2009-08-01 11:15

У ньому взяли участь десятки професорів та викладачів, молодих науковців та студентів з України, Польщі та Італії. Вони спільно молились, мали духовні та інтелектуальні роздуми, основна тема котрих - як згуртовано будувати мости порозуміння між християнським Сходом та Заходом. Учасниками цього курсу також стали двоє студентів Інституту Екуменічних Студій – Олеся Стогній та Володимир Ольшанський.

Ця незвичайна подорож стала можливою завдяки директору курсу, президенту Інституту Екуменічних Студій о. Івану Дацьку, який відновив традицію проведення літніх академічних курсів. Адже за Патріарха Йосифа Сліпого УКУ в Римі організував 16 таких курсів, на які з’їжджалися викладачі та студенти української діаспори. А три роки тому успішно відбувся перший академічний курс «Рим між Сходом та Заходом», що заклав новий фундамент формації між науковими та духовними потугами України та Риму.

Рим та Візантія: екуменічний вимір
Слід зазначити, що цьогорічний курс став втіленням справжнього екуменічного духу. Пліч-о-пліч, римо-католики, греко-католики, православні та протестанти творили атмосферу доброзичливості, взаєморозуміння і дискусій, що ведуть до нових звершень. Учасників та організаторів курсу об’єднало не лише це. У Римі, у центрі християнської цивілізації, у цих людях поєдналось дві традиції. Адже відкриття програми співпало із святкуванням свята Петра і Павла за Григоріанським календарем. І так само, урочисте закриття курсу відбувалось у день Петра і Павла за Юліанським календарем. Це стало неабияким рупором самоусвідомлення і потребою пізнавати один одного ще дужче.

Власне, символічне відкриття програми розпочалось із відвідин базиліки св. Петра та з Божественної літургії за участі Папи Бенедикта XVI та 34 римо-католицьких єпископів із різних куточків світу, серед яких і львівський архієпископ Мечислав Мокшицький. Лекційний курс розпочав його директор проф. д-р. о. Іван Дацько з тематичним викладом «Єпископ Риму у першому тисячолітті», в якому представив роль Єпископа Риму у світлі церковної практики I тисячоліття. А парадигму взаємовпливів, власне, Риму та Візантії представили польські та українські професори, а саме проф. Адам Зьолковскі «Рим – другий Константинополь: христологічні контроверсії в VII і VIII столітті»; проф. Марія Зубрицька, д-р Олена Галета, д-р Ірина Старовойт «Topos Romae у модерній літературі”, проф. Божена Вроніковська: Concordia Apostolorum у археологічних джерелах; Ростислав Паранько: Ex оccidente lux: Візантiйські переклади латинської богословської літератури; Андрій Ясіновський: Italia byzantina – Італія як місце зіткнення Сходу й Заходу; Юрій Ясіновський: Роль візантійської спадщини у формуванні західно-європейської музики середньовіччя і Ренесансу; д-р Маріуш Дроздовський «Конфесійні проблеми у польсько-литовській федерації у XVII столітті»; д-р Марта Тицнер-Воліцька «Аналіз текстів Mirabilia Urbis Romae et Patriai: середньовічний Рим і Константинополь у дослідженні їхнього минулого». Також, учасники літнього академічного курсу мали честь слухати італійського професора Джованні Кодевілла з виступом «Світськість держави і симфонія влади у сучасній Росії» та Архієпископа Миколу Єтеровича з викладом «Святий Престіл і римська курія». А духовно підтримував та супроводжував літню програму ректор Українського Католицького Університету о. Борис Гудзяк.

Від античного до християнського Риму
Для усвідомлення онтології Риму та його важливості у поширенні християнства, не можна оминути античної сторінки його життя. Тому не дивно, що програма курсу передбачала ознайомлення з античними пам’ятками світового значення, такими як Палатин, Колізей, Римський форум, Пантеон, Авентин та ін.. Однак, з огляду на тематичну спрямованість програми, найбільшу увагу було зосереджено на християнські архітектурні цінності, що стали центром паломництва християн звідусіль. Світ величних базилік Риму відкривали для учасників проф. Божена Вроніковська, проф. Адам Зьолковскі, д-р Єва Рибалт. Незвичайною подією у житті цього курсу були також тематичні екскурсії під проводом монс. Макс-Ойген Кемпера до Санкта Санкторум, Санта Прасседе та до Сікстинської Каплиці і Каплиці Ніколіна.

Науково-академічне середовище курсу мало змогу не лише оглядати красу давнього Риму, але й здійснити дводенну подорож до Тоскани – милуватись Базиліками Санта Кроче, Санта Марія Новелля, кафедральною площею та площею Сіньйорії у Флоренції; захоплюватись християнськими пам’ятками Ареццо і врешті-решт відкрити для себе відому Равенну, колишню столицю західної Візантійської імперії. Там о. Іван Дацько представив учасникам курсу священика, прелата, достойника, велику і знану людину, проф. Монтанарі, який провів незабутню екскурсію по Мавзолею Теодориха, а його вихованці представили легендарну історію Равенни, Базиліки Сант-Аполлінере ін Клясне та Сант-Аполлінаре Ноуво, Сан Вітале, Баптистирій православних та Баптистерій аріан. До речі, саме у цьому місті працювала Спільна Міжнародна Комісія з питань богословського діалогу між Римо-Католицькою та Православними Церквами, яка видала «Равеннський документ» у 2007 році, над яким працював і проф. о. Іван Дацько, будучи членом цієї комісії. Тому всі присутні мали неабияку можливість відчути цей особливий дух творення церковної історії.

Український Рим
Однак, не тільки відчути дух творення цієї історії, але й відкрити новий вимір власної, української історії в італійській дійсності, перебуваючи у Римі. На сьогодні, в Римі проживає близько тридцяти тисяч українців, у різних римських університетах, як папських так і державних, навчається близько трьохсот українських студентів. А за часів Патріарха Йосифа тут утворилися потужні українські духовні осередки. Тому учасники курсу могли споглядати і відвідати також і «український Рим» зі своєю історією та традиціями, який залишається патріотичним далеко за межами власної Батьківщини - монастир оо. Василіан, колегія св. Йосафата, монастир Студіон, монастир Сестер Василіянок, монастир Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, і, звісно, колегію Св. Софії та УКУ в Римі, де й учасники курсу жили увесь цей час.

Наприкінці літнього академічного курсу «Рим та Візантія» відбулась аудієнція у кардинала Леонардо Сандрі, що є префектом Конґреґації для Східних Церков, а також прийом в українського посла при Апостольському престолі Тетяни Іжевської. Урочисте закриття програми завершилось 12 липня Архієрейською Божественною Літургією за участі Преосвященного Владики Діонізія Ляховича.

Рим-Львів
Олеся Стогній