Мови

 

89-ий Соціальний тиждень Франції, присвячений технонаукам

2014-12-02 16:30

Йшлось про те, що цифрова техніка змінила наш зв'язок з пресою, інформацією і, ширше, зі знанням, а зараз вона змінює наш спосіб мислити, жити, споживати, вступати у стосунки. Інформація значно збільшує здатність до інновацій, Інтернет збільшує їх ще, вводячи людей у новий світ, світ горизонтальний, менш пірамідальний.

У перший день конференції учасники мали нагоду побувати на навчальних подорожах та проникнути у світ технонаук. «Подорожі» були присвячені нанонаукам, енергетичному переходу, оточуючому розуму, гнучкому автоматизованому виробництву, зеленій хімії та інженерії живого... Залежно від типу подорожі, учасники відвідали підприємства, лабораторії та зустрічалися в Католицькому університеті з експертами, які представили свої дослідження.

Наступного дня відбувався показ документального фільму Філіпа Бореля «Світ без людей?» https://www.youtube.com/watch?v=KeqF4M8LWE4  та дискусії у малих групах. У соборі Нотр-Дам де ля Трей за участі пастора Клаверолі, голови Федерації протестантів Франції, та Владики Ульріха, архієпископа Лілля пройшло також екуменічне богослужіння.

У неділю вранці останній день конференції розпочали з богослужіння у Церкві Петра і Павла. Продовжились заходи цікавими розмови у малих групах з психоаналітиком, нейропсихологом, філософами, психологами, медиками, інженерами, богословами, письменниками-фантастами, журналістами, істориками, підприємцями, юристами про пришвидшення часу. Окреме засідання було присвячене питанню як політика може сприяти, регулювати дослідження та розвиток технонаук.

Учасники Соціального тижня Франції намагались дати відповідь на питання: «Як залишатися людьми у цьому світі, який змінюється? Як бути з людськими стосунками, які замінені зростаючою всюдисушністю машин?»