Мови

 

По духовну віднову – у Страдч

2014-04-02 09:45

Проща до Страдчу стала практичним втіленням ідей міжконфесійного діалогу, які у циклі лекцій «Християнська місія у ХХІ ст. і Україна» виклала студентам пастор реформованої церкви Нідерландів п. Гелен Зоргдрагер.

Ключовою подією прощі стала Літургія, під час якої присутні роздумували над словами Ісуса з недільного Євангелія «Хто хоче спасти свою душу, той її погубить, а хто погубить свою душу мене ради та Євангелії, той її спасе» (Мк 8, 35) і вшановували жертву Небесної сотні. Опісля прочани пройшли Хресну дорогу, яка була дуже масовою. Серед учасників пішої ходи – літні люди, особи з особливими потребами, батьки з маленькими дітьми. Для усіх Хресна дорога була молитвою про прощення гріхів, оздоровлення, жертвуванням за відпущення кар душам у чистилищі.

Закінчилась поїздка пікніком, на якому у невимушеній дружній атмосфері колектив Інституту екуменічних студій ділився враженнями про поїздку, а також обмінювався думками на тему українських та європейських християнських традицій та обрядів.

Викладач Магістерської програми екуменічних наук п. Гелен Зоргдрагер з цього приводу зазначила: «У нас в Нідерландах немає такої практики проходження Хресних доріг, як в Україні. Ми молимося в церкві, читаємо уривки зі Святого Письма відповідно до кожної зі стацій, а потім прогулюємось на природі і роздумуємо про хресну жертву Ісуса. В Україні участь в Хресній дорозі, проходження якої вимагає багатьох зусиль, беруть навіть старенькі й немічні люди. Їхня духовність і віра надихають».

Фотогалерея