Мови

 

«Конкурс, який надихає на життя»

2013-10-15 11:15

Нагороди переможцям в чотирьох номінаціях «Релігія», «Культура», «Суспільство» та «Економіка» вручали члени журі: шеф-редактор інтернет-видання «Захід-нет» Тетяна Солнцева, завідувач кафедри богослов'я УКУ, головний редактор журналу «Християнин і світ» Віктор Жуковський, головний редактор газети «Львівська пошта» Ірина Цицак, доцент кафедри нових медій ЛНУ імені Івана Франка і ведучий радіо «FM Галичина» Юрій Залізняк. Оцінював матеріали у складі журі також експерт із ЗМІ та медіа, ведучий програми «Свобода слова» (ICTV), Андрій Куликов.

Церемонія нагородження розпочалась з вітального слова минулорічної переможниці конкурсу Оксани Сенишин (ТРК «Люкс»). Вона щиро подякувала журналістам за те, що вони є носіями надії: «У Святому Письмі Ісус Христос сказав до своїх апостолів: «Ви будете світлом світу, яке не ховають». Так само й Ви, журналісти, є тим світлом і несете надію у світ. І світ, який деколи здається нам сумним і безжальним, насправді стає чистим, яким Бог його задумав, повним надії, віри та любові».

Дипломи фіналістам та переможцям конкурсу в номінації «Релігія» вручав завідувач кафедри богослов’я УКУ, головний редактор журналу «Християнин і світ» Віктор Жуковський. Він зазначив, що оцінювати усі відібрані роботи членам журі було достатньо складно: «Ми змушені були раціонально підходити до всіх критеріїв, які є в положенні про конкурс. Але для мене особисто дуже вагомою була дещо інша мірка – емоційно-сердечна складова, складова прагматичної надії. Надія, яка не лише провокує внутрішню сльозу, але також надія, яка провокує збурювати таку ж саму надію в серцях інших людей і збурювати адекватні дії, які б могли нести цю надію далі». Третє місце отримали одеські журналісти Олександр Галяс та Антоніна Кучеренко за матеріал «Исцеление верой» (газета «Порто-франко»). Журналістка газети «Львівська пошта» Ольга Хворостовська за інтерв’ю з о. Михайлом Димидом та його дружиною Іванкою Крип'якевич-Димид про таїнство шлюбу та обов'язки християнського подружжя «Що Бог з'єднав…» посіла друге місце. А перше місце члени журі визнали за журналісткою газети «День» Надією Тисячною (м. Київ), яка підготувала матеріал «Бути причетним до змін у чиємусь житті - великий привілей» про пастора протестантської Церкви добрих змін Геннадія Мохненка, який усиновив 31 дитину.

У номінації «Культура» переможців нагороджувала головний редактор газети «Львівська пошта» Ірина Цицак. «Конкурс «Репортери надії» черговий раз показує, що цей світ не є злим, - зазначила журналіст, - в ньому багато добра, любові, віри в краще майбутнє. А об'єднує всі матеріали-переможці – мрія». Третє місце було у цій категорії присуджено Марії Семенченко за матеріал «Не хутірські ідеї з хутора» (газета «День», м. Київ). Друге - Тетяні Беженар та Вадиму Тажібаєву за репортаж «Шануймо пам’ять пращурів» («Бессарабія ТВ» м. Одеса). Переможцем в номінації «Культура» стала Антоніна Кучеренко (газета «Порто-франко», м. Одеса) з матеріалом про хлопчика Давида, який позбувся вад розвитку завдяки місцевій бібліотеці, «Библиотека растит человека». «Цей конкурс надихає на життя, - зазначила переможниця, - Спілкуючись з різними людьми, розумієш, що в них є такі проблеми, що твої власні здаються тобі мізерними».

Шеф-редактор інтернет-видання «Захід-нет» Тетяна Солнцева перед нагородженням переможців у номінації «Суспільство» поділилася власним журналістським досвідом спілкування з неповносправною дівчинкою. «Коли я починала працювати, то поїхала в село писати про дівчинку, у якої немає рук. Вона ходила в загальну школу і писала ніжками, малювала ніжками, розчісувалася ніжками. Я була захоплена нею і, дивлячись, як вона це робить, просто боялася заплакати. А вона погладила мене ніжкою по плечу і сказала: “Коли є віра і надія, то все буде добре”. Багато матеріалів сьогодні є саме з таким лейтмотивом». Третє місце журі конкурсу присудили сюжету минулорічної переможниці Оксани Сенишин (телеканал новин «24», м. Львів) «За життя». Друге – матеріалу Василини Думан «Вулична магія пересічних львів'ян» (Інтернет-агентство ZIK). Переміг у номінації «Суспільство» матеріал Вікторії Дворянин «Бачити серцем» (газета «Львівська пошта») про незрячу дівчинку, яка навчається в звичайній середній школі разом зі здоровими дітьми. "Коли зустрічаєшся з тими людьми, яких називають неповносправними, коли вони починають розповідати тобі про своє життя, то розумієш, що насправді неповносправними є ми, а не вони. Адже ці люди вміють радіти життю набагато більше" – зазначила журналістка.

Фіналістів та переможців конкурсу у номінації «Економіка» нагороджував доцент кафедри нових медій ЛНУ імені Івана Франка і ведучий радіо «FM Галичина» Юрій Залізняк. «Якщо хоча б одній людині подібна публікація стала в нагоді, це означає, що ефективним був цей журналіст та ефективним був цей матеріал. Звісно, журналістика дуже суб'єктивна. Важко перенести закордонний досвід успіху на український грунт, але можна перенести досвід однієї людини, поділитися ним в ширшому масштабі, навіть в масштабі країни» - поділився враженнями від матеріалів, які вийшли у фінал п. Юрій. Третє місце визнали за матеріалом Вікторії Микитюк «Будинок і город даємо – приїжджайте» (газета «Експрес»), в якому йдеться про ініціативного голову одного з вінницьких сіл, який вигадав оригінальний спосіб повернути людей в село без участі державних органів та програм. Друге місце високоповажне журі присудило Любомиру Шавалюку за матеріал про пошук напрямків розвитку української економіки, які забезпечать зростання села «Куди подітись бідному родичеві? Де окрім ЄС шукати ринки збуту?» (журнал «Український тиждень»). Вартою найвищої уваги визнали роботу Дмитра Боярчука «Скільки коштує держава?» (сайт «Економічна правда»).

Також під час цьогорічного конкурсу 6 журналістських проектів та матеріалів були нагороджені спеціальними відзнаками. Серед них матеріал «Непорушне лежання» (журнал «КАНА») Іванки Рудакевич в номінації «Релігія», документальний фільм «Квітка Цісик: голос в єдиному екземплярі» (телеканал «Інтер») Лесі Вакулюк та Наталі Ковальової, програма «Фабрика ідей» (Харківська державна телерадіокомпанія, канал ОТБ) Анни Прокаєвої, газета «Искорка» (видавництво учнів Новоайдарської школи-гімназії) Оксани Мартинової, рубрики «Чекаю на тебе» (ТРК «Люкс») та «Наодинці із книгою» (КП радіостудія «Новий двір») Руслани Федюк.

Вечір закінчився переглядом фільму «Квітка Цісик: голос в єдиному екземплярі», який викликав особливе зацікавлення в аудиторії. Одна з його авторок, Леся Вакулюк, яка прибула на нагородження поділилася своїм баченням ролі цього документального проекту: «Це був не просто фільм-розповідь про надзвичайну і не схожу на інших жінку. Його метою було дати надію тим, хто зіштовхнувся з тяжким невиліковним діагнозом. Адже у фінальних титрах є повідомлення про збір коштів для закупівлі пересувного маммографу».

Довідка:

Нагадаємо, що конкурс «Репортери надії в Україні» - це конкурс на найкращу статтю, репортаж або програму, які є «інформацією-носієм рішень», тобто не лише представляють важливі питання сучасного суспільства, а й дають конкретні відповіді на них, показує шляхи вирішення проблем та спонукають людей до дій. Цьогоріч у конкурсі взяли участь понад 800 робіт. Близько 600 матеріалів було відібрано студентами Магістерської програми екуменічних наук Інституту екуменічних студій Українського католицького університету під час моніторингу ЗМІ, а понад 200 матеріалів надійшли на конкурс з усіх куточків України.

Організатором конкурсу є Інститут екуменічних студій Українського Католицького Університету за підтримки французької асоціації «Репортери надії».

Гриньків Олена