Мови

 

Економіка єдності - альтернатива економіці споживання

2013-05-30 18:45

"Від Економіки споживання - до Економіки дару"- такою була тему зустрічі. Під час якої гості поділилися досвідом праці та дієвістю принципу "Економіки спільності", в якій фундаментальною засадою є не ворожість до конкурента, а повага та розуміння його потреб.

Захід відбувся в рамках проекту Екуменічний соціальний тиждень з ініціативи Інституту екуменічних студій та Комісії УГКЦ «Справедливість і Мир».

У зустрічі взяли участь молоді підприємці, студенти економічних факультетів та усі зацікавлені у цій тематиці.

Альберто Феруччі представив ідею та принципи "Економіки спільності". В основі якої «замість принципу - бери для себе скільки зможеш, діє принцип – давай і тобі буде дано» - наголосив доповідач. Ця модель економіки була створена на противагу «економіці споживання», яка не виправдала себе як успішна модель економічного зросту та добробуту.

«Економіка дару» має в своїй основі бажання допомогти бідним і в цьому випадку бізнес може стати активним учасником її реалізації, надаючи робочі місця та фінансову допомогу. Проте «бездумно давати не можна» - застерегла Марта Панчева. Натомість треба створити такі умови, щоб бідна людина змогла віддати подароване їй або продовжила економіку дару ділячись з іншими. У цьому останній аспект подібний до організації роботи мікрокредитування.

Доповідь викликала хвилю обговорення, зауваг, обміну досвідом та дискусію щодо можливості застосування такої моделі економіки в Україні.