Мови

 

Конференція: «Відмінності і Повага»

2013-05-29 11:45

Мета заходу – обговорення та обмін досвідом щодо розвитку благодійництва в країні, сучасної гендерної політики та утвердження ціннісних орієнтирів в сучасному суспільстві.

Під час конференції відбулася низка заходів, зокрема 21 травня – засідання робочої групи з питань відсоткової філантропії. Експерти мали змогу обговорити можливість подальшого розвитку благодійництва шляхом удосконалення законодавства України, зокрема на порядку денному засідання були такі питання:

- презентація законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій» (механізм, що пропонується до запровадження цим Законопроектом, отримав назву «відсоткова філантропія»);

- створення робочої групи;

- обговорення механізму промоції та лобіювання цієї законодавчої ініціативи.

Відкриваючи засідання, Олександр Максимчук зазначив: «…і як президент Асоціації Благодійників України, і як практикуючий благодійник я вважаю, що цей закон категорично потрібен, бо фінансових інструментів для здійснення благодійної діяльності в Україні недостатньо, а ті механізми, які є – дуже заплутані. Цей механізм відкривав би дорогу до Європи».

За результатами засідання було створено робочу групу з питань відсоткової філантропії, до складу якої увійшли представники благодійних фондів, громадських організацій, освітніх та релігійних установ, державні службовці, юристи та усі зацікавлені.

Також на засіданні було визначено терміни доопрацювання Законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій», а саме, ухвалено – презентувати оновлений Законопроект на 6-му Екуменічному Соціальному Тижні, який відбудеться 1-5 жовтня у Львові з метою подальшого його затвердження у Верховній Раді України.

Наступного дня, 22 травня, гості взяли участь у двох круглих столах присвячених політичному аспекту гендерної сучасності та цінностям, на які орієнтовані сучасні діти і молодь.

Під час першого круглого столу учасники обговорили питання гендерного квотування в Україні та світі. Хоча експерти і висловлювали діаметрально-протилежні тези як щодо переваг, так і недоліків такого механізму в політиці, однак заклик до того, що крім дотримання квот у органах влади необхідно зважати на професіоналізм претендента, підтримала більшість присутніх.

Також було презентовано дослідження щодо балансу та ролі жінки в українській політиці. Ще одне важливе питання, яке озвучувалось на круглому столі, це – дотримання прав людини, зокрема Катерина Левченко, правозахисник, президент міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда Україна» зауважила, що тематика прав жінок, гендерної рівності, подолання насильства, прав людини загалом є дуже важливою для суспільства, і особливо важливою для молодих людей. Для наочної демонстрації важливості окреслених проблем та шляхів їхнього вирішення відбулася презентація діяльності жіночих громадських організацій.

Тема наступного круглого столу - «Ціннісні орієнтири у молоді і дітей в сучасному світі». Серед актуальних питань, які розглядались під час цього заходу, можна виокремити такі: Які цінності популярні у сьогоденні серед молоді? Яким чином формуються цінності, і як на них впливає оточення? Хто має формувати цінності? (у дітей, молоді) Яке майбутнє нас чекає через 20 років? Якими цінностями нас зустріне наступне століття, та багато інших. На ці та інші питання намагалися дати відповідь та обмінятись досвідом освітяни та науковці, духовенство, представники громадських та молодіжних організацій, а також студентська молодь.

Жваве обговорення цих питань представниками різних соціальних інституцій продемонструвало важливість ціннісного виховання дітей і молоді. Зокрема доповідачі відзначили вплив сім'ї на формування ціннісних орієнтирів молоді, а також потребу в любові та доброзичливому спілкуванні, які є вкрай важливими для виховання дитини.

Для прикладу, Олексій Толкачов, голова Громадського комітету національної безпеки України, громадський діяч, правник та філософ процитував радянського письменника-фантаста Івана Єфремова, якого в свій час запитували, про людство майбутнього, а він відповідав, що майбутнє не за технологіями, не за наукою, не за економікою, а майбутнє, найперше, за якісно новою людиною, людиною, яка буде психічно зрілою, світоглядно розвиненою і усвідомленою. Бо тільки така людина зможе дати раду і всьому світові, екологічним викликам, новим технологіям, і побудувати новий якісний гармонійний світ.

Завершилась конференція майстер-класом “Коло цінностей” від МІ «Серце в долоньках» в рамках проекту “On-life!Цінності українців".