Мови

 

Схилили голову перед «долиною смерті»

2013-05-14 14:00

Такими словами розпочалась екскурсія єврейськими місцями Львова, яку для студентів Магістерської програми Інституту екуменічних студій провела викладач МПЕН, пані Гелен Зоргдрагер.

Історія цього народу завжди сприймалась неоднозначно. І часто нам бракує «свіжого» погляду незаангажованих людей, щоб вибудувати своє ставлення до історичних процесів. Тож пані Гелен розповіла про історію львівських євреїв, представлену у її книзі «Євреї Львова», і таким чином змогла подолати чимало стереотипів щодо проблемних місць в історії українсько-єврейських відносин.

Янівський табір смерті… Тут ще досі тихо, сіро, моторошно. Тут не щебечуть птахи, не ростуть квіти, а земля стогне людськими кістками. Усе проковтнув морок «долини смерті». За два з половиною роки тут було знищено понад 200 тисяч євреїв. Від 135-тисячної єврейської громади Львова живими залишилося близько 800 людей. Для студентів тут ніби зупинився час і хтось невблаганно просив: «Заплачте! Затужіть! Заголосіть!». Cтудентська спільнота вшанувала молитвою душі загиблих і ще довго у мовчанні оглядала «долину смерті».

Опісля молоді люди активно поєднували корисне з приємним у товаристві п. Гелен Зоргдрагер. Гуляючи колишніми єврейськими кварталами Львова, студенти оглянули єврейський шпиталь Якова Рапопорта, єврейський театр, завітали у колишню єврейську синагогу, а тепер Львівське товариство єврейської культури імені Шолом-Алейхема на вул. Вугільній, 3, побували біля пам’ятника жертвам львівського гетто на Проспекті Чорновола. І назавжди відклали у пам’яті слова, викарбувані на монументі: «Пам’ятай і в серці збережи»…

Марта Плішило