Мови

 

«Богослов’я в Україні: Організаційний та освітньо–науковий контекст»

2013-04-05 18:00

В заході взяли участь представники державних навчальних закладів, де викладається теологія та передових православних, католицьких і протестантських богословських інститутів України, Росії, Білорусії, Сербії, Боснії і Герцеговини.

Ціллю конференції було обговорення актуальних питань викладання богослов’я в державних та духовних навчальних закладах, наукових установах, питань законодавчо-правового забезпечення богослов’я в системі освіти і науки в Україні, обмін досвідом між богословськими інституціями країн східної Європи.

Під час дводенної роботи конференції, жваві дискусії велися щодо можливості викладання не–конфесійного богослов’я в державних університетах. Представники деяких церков вказали на проблематичність такого викладання, адже богослов’я відірване від церковного життя конкретної релігійної спільноти – не може існувати.

Прозвучала критика сучасної ситуації, в якій від богословів, які отримали свої вчені ступені в іноземних або українських церковних навчальних закладах, вимагається проходити процедуру перезахисту дипломів.

Представники УКУ висловили ідею створення Асоціації вищих богословських закладів України, яка допомагала б церквам і богословським інститутам координувати між собою діяльність, націлену на повне визнання богослов’я органами української влади. Учасники конференції направили свої рекомендації щодо викладання богослов’я в Україні в Міністерство освіти і науки України та парламентський Комітет з питань науки і освіти.