Мови

 

«День Патріарха 2012» у Філадельфії

2012-02-28 15:00

З метою гідного відзначення цього ювілею, Синод єпископів УГКЦ, котрий відбувся 8—9 лютого цього року, проголосив 2012-й рік Роком пам’яті Блаженнішого Патріарха Йосифа, стверджуючи, що його постать — «живе втілення долі Української церкви й нашого народу у ХХ ст. Перший крок до відзначення цього ювілею на терені США українська діаспора зробила ще минулого року, коли в приміщенні Дому Товариства українців католиків «Свята Софія» в США (ТССа) було відкрито Центр студій спадщини Патріарха Йосифа Сліпого, що його врочисто освятив Патріарх Святослав Шевчук під час відвідин Товариства 12 листопада 2011 року.

Наступним кроком міжнародного масштабу стало проведення «Дня Патріарха 2012» 25-26 лютого цього року. Святкування «Дня Патріарха» започатковано 2009 року заходами ТССа в родинному селі Блаженнішого Йосифа Сліпого на Тернопільщині, а 2010 року «День Патріарха» відбувся в Лондоні (Велика Британія). Метою цього заходу є увіковічнити пам’ять про Патріарха Йосифа та сприяти науковим дослідам його спадщини.

Цьогорічну подію зорганізовано заходами Товариства «Свята Софія» в США, Наукового Товариства ім. Шевченка в Америці (НТШ А), Філадельфійської Архієпархії Української Католицької Церкви, Української Католицької Освітньої Фундації в Чикаго та Ла Саль Університету.

Ця міжнародна подія складалась із наукової та мемуарної частини. В суботу, 25 лютого, в приміщенні Каплиці Університету Ла Саль відбулась наукова англомовна частина, у якій доповіді виголосили: о. Іван Дацько (Рим, Італія), о. Іван Кащак (Стемфордська Єпархія), о. Андрій Онуферко (Оттава, Канада), Карім Шелкенс (Тилбурґ, Голландія), Вільям Тай (Аллентавн, США).

В неділю, 26 лютого, в Катедрі Непорочного Зачаття у Філадельфії, Високопреосвященний Стефан Сорока, Митрополит-Архієпископ Філадельфійський, відслужив заупокійну Архієрейську Божественну Літургію за бл. п. Патріарха Йосифа Сліпого, у співслужінні о. Івана Дацька, о. Андрія Онуферка, о. Мар’яна Процика та о. Івана Демкова.

У своїй проповіді, о. Іван Дацько, довголітній секретар Патріарха Йосифа, наголосив на багатогранності особи Ісповідника Віри, який був і Пророком для своєї пастви. «Нашим святим обов’язком є не лише пам’ятати про цю історичну постать, але зберегти його насліддя, його спадщину, його візію нашої Церкви (…) Кожен із нас повинен сказати: дякую Тобі, Патріарше, за Твоє мучеництво, за Твоє терпіння, за Твою спадщину та Заповіт», - наголосив проповідник.

Відтак, в приміщенні катедральної зали відбулася україномовна частина конференції, присвячена спогадам про Блаженнішого Йосифа. Ведучий програми Олександр Лужницький зачитав привіти до учасників конференції, які надійшли від Патріарха Святослава (Шевчука), Блаженнішого Любомира Гузара, Надзвичайного й Повноважного Посла України в США Олександра Моцика, Генерального Консула України в Нью-Йорку Сергія Погорельцева.

Мемуарну частину розпочав о. д-р Іван Дацько, президент Інституту екуменічних студій Українського Католицького Університету (УКУ), голова Релігійного товариства «Свята Софія в Римі», один із найближчих співробітників Патріарха Йосифа Сліпого. Використовуючи прозірки, о. Дацько поділився із присутніми своїми спогадами про Блаженнішого Йосифа, починаючи із його повернення з заслання. Це був час обрання нового Папи Павла VI та початку Другого Ватиканського Собору, коли обернулася нова сторінка в історії Церкви. Тоді о. Дацько звернувся до Блаженнішого Йосифа із проханням прийняти його під свою юрисдикцію як священика у Львівській Архієпархії й Галицькій Митрополії. Згодом, о. Дацько став особистим Секретарем Патріарха і виконував цю функцію впродовж останніх восьми років життя Йосифа Сліпого.

Блаженніший, за словами доповідача, мав колосальний вплив на українців «у розсіянні сущих», закликаючи: «Народе український, будь собою!» Він був великим Патріотом своєї землі і навіть на чужині створив острівець України перед усім в образі Собору Святої Софії у Римі, посвячення якого звершив Папа Павло VI 27-28 вересня 1969 р. Римський Архієрей подарував українцям мощі св. Климента Папи, які Блаженніший вмурував у престіл Собору.

Роки, проведені на службі в Патріарха Йосифа, були для о. Дацька вирішальними у його подальшому служінні. Сьогодні він є відповідальним за збереження та відновлення Собору Святої Софії. Відвідуючи українські громади на поселеннях, він проповідує спадщину Патріарха Йосифа, несе свідчення невтомності Ісповідника Віри та мучеництва за вірність Римському Престолові.

За матеріалами Прес-служби Товариства «Свята Софія»