Мови

 

Екуменізм у селі на Хмельниччині

2011-01-27 10:30

Вже п’ять років у селі Михалківці, що на Хмельниччині, за єдність моляться православні та католики.

«Попри всіляке незнання, упередження і небажання, Боже, з’єднай нас! Попри різницю, мислення і почуття, Боже, з’єднай нас!»

Відродження віри у Михалківцях почалося із прибуттям священика Української Православної Церкви Київського патріархату отця Романа. Об'єднало ж сільську громаду лихо. «Згоріло дощенту все. На цьому місці, де ми стоїмо, був костьол, а цей будинок - плебанія, тут жив римо-католицький священик. Прийшла думка зробити тут церкву... Дали відповідні запити церковній владі. Потім поміркували, чому в іншій частині не зробити костьол?», - розповідає о. Роман.

Римо-католики і православні допомагали один одному будувати і православний, і католицький храми Поки не відкрився католицький храм, на Службу Божу до православної церкви приходили і православні, і католики. Тепер прочани ходять одні до одних на Службу і разом святкують. Настоятель римо-католицької парафії отець Олександр каже, що вони домовляються із отцем Романом щодо часу проведення літургій чи спільних молитов.

«Ми зустрічаємось при нагоді свят. Під час Великого посту разом проводимо Хресну ходу і, зрозуміло, спільно молимось за єдність християн. Зустрічаємось і в храмі, і просто для розмови». Нещодавно православні купили дзвони, католики – встановили дзвіницю. Тепер одними дзвонами скликають на службу Божу і одних, і інших.

Отець Роман каже, що люди стали згуртованіші та дружніші. Отець Олександр продовжує: «Приклад добрих починань у першу чергу потрібно показувати самому».

Михалківська громада під проводом своїх душпастирів ревно молиться за єдність усіх християн і завершує спільний молебень традиційною урочистою «Многая літа».

Католицький часопис "CREDO"