Мови

 

Тиждень молитов за християнську єдність: Єдині в апостольському вченні, братерстві, ламанні хліба і молитві (Діяння 2:42)

2011-01-21 18:15

 Вступ до теми на рік 2011:

Вони постійно перебували в апостольській науці та спільності, на ламанні хліба й молитвах. І страх напав на кожну душу: багато було чудес і знаків, що їх апостоли робили. Всі віруючі були вкупі й усе мали спільним. Вони продавали свої маєтки та достатки й роздавали їх усім, як кому чого треба було. Щодня вони однодушно перебували у храмі, ламали по домах хліб і споживали харчі з радістю і в простоті серця; хвалили Бога і втішалися любов'ю всього люду. Господь же додавав щодня (до церкви) тих, що спасалися. Діяння 2:42-47

Церква в Єрусалимі, вчора, сьогодні, завтра

Дві тисячі років тому перші наслідники Христа, що зібрались в Єрусалимі, пережили сходження Святого Духа в День Святої Трійці, і возз’єдналися як Тіло Христове. У цій події християни різного часу та місця, бачать свої корені як спільнота вірних, покликана свідчити про Ісуса Христа як Господа і Спасителя. Хоча та найраніша Церква Єрусалима преживала труднощі, як зовнішні так і внутрішні, все ж її члени зосталися у вірі і братерстві, у ламанні хліба і молитвах.

Не важко побачити, як ситуація перших християн в Святому Місті відображає ситуацію Єрусалимської Церкви сьогодні. Теперішня спільнота переживає багато радості та смутку ранньої Церкви; її несправедливість та нерівність, і її поділи, але також і стійкість у вірі і визнання ширшої єдності серед християн.

Церкви в Єрусалимі сьогодні пропонують нам бачення того, що означає боротися за єдність, навіть поміж великих проблем. Вони показують нам, що заклик до єдності може бути чимось більшим, ніж просто слова, і дійсно може вказати нам на майбутнє, в якому наближуємо і допомагаємо розбудовувати небесний Єрусалим.

Реалізм - необхідний, аби перетворити такі бачення в реальність. Відповідальність за наш поділ лежить на нас, це результат наших дій. Нам потрібно змінити нашу молитву, просячи Бога змінити нас, щоби ми активно працювали заради єдності. Ми повністю готові молитися за єдність, але це може стати заміною дій з її реалізації. Чи можливо, що ми самі блокуємо Святий Дух, тому що є перешкодою до єдності; що наш власний hubris(з грецької гордість і амбіції) перешкоджає єдності?

Заклик до єдності цього року приходить до церков по всьому світу з Єрусалима, матерньої Церкви. Свідомі своїх власних поділів і потреби робити більше заради єдності Тіла Христового, Церкви в Єрусалимі закликають всіх християн заново віднайти цінності, що поєднували ранню християнську спільноту в Єрусалимі, коли вони присвятили себе апостольському вченню та братерству, ламанню хліба та молитвам. Це - виклик, який перед нами. Християни Єрусалима закликають своїх братів та сестер зробити цей Тиждень молитов подією оновленого зобов’язання, щоб працювати заради істинного екуменізму, основаного на досвіді ранньої Церкви.

Чотири елементи єдності

В 2011 молитви для Тижня Молитов за Християнську Єдність приготували християни в Єрусалимі, які вибрали як тему Діяння 2:42, «Вони посвятили себе апостольському вченню і братерству, ламанню хліба і молитвам». Ця тема – це заклик глянути назад на початки першої церкви в Єрусалимі; це заклик до натхнення і віднови, повернення до основ віри; це заклик пам’ятати час, коли Церква була ще єдиною. В цьому уривку представлено чотири елементи, які були відмітками ранньої християнської спільноти, і які є невід’ємними для життя християнської спільноти, де б вона не існувала. По-перше, Слово було передане апостолами. По-друге, братство (спільність) було важливою ознакою для ранніх вірних повсякчас їхніх зустрічей. Третьою рисою ранньої Церкви було святкування Євхаристії («ламання хліба»), споминаючи Новий Завіт, який Ісус установив своїм стражданням, смертю і воскресінням. Четвертою ознакою є її постійна молитва. Ці чотири елементи є стовпами життя Церкви і її єдності.

Християнська спільнота Святої Землі бажає наголосити на важливості цих основ, підносячи молитви до Бога за єдність і життєздатність церкви по всьому світу. Християни Єрусалима запрошують своїх сестер і братів з цілого світу приєднатись до них у молитві, у зусиллях заради справедливості, миру і процвітання для всіх людей землі.

Тема восьми днів (18-25 січня)

Подорож у вірі можна розпізнати у темі восьми днів. Від її першопочатків у верхній кімнаті, ранньо-християнська спільнота переживає сходження Святого Духа, який дає їй змогу рости у вірі і єдності, молитві та дії, так що вона справді стає спільнотою Воскресіння, об’єднана з Христом у Його перемозі над усім, що розділяє нас один від одного, і від Нього. Церква в Єрусалимі тоді сама стає тим маяком надії, передчуттям небесного Єрусалиму, що покликана об’єднати не тільки наші Церкви, але всіх людей. Цю мандрівку провадить Святий Дух, який веде ранніх християн до знання правди про Ісуса Христа, і Хто наповняє ранню Церкву знаками і чудами на подив багатьом. Продовжуючи свою подорож, християни Єрусалиму збираються з побожністю, щоб слухати Слово Боже, викладене в апостольських вченнях, і згуртовуються у братерстві, аби прославляти їхню віру у таїнство і молитву. Наповнені силою і надією Воскресіння, спільнота святкує свою певну перемогу над гріхом і смертю, таким чином маючи сміливість та усвідомлюючи себе інструментом возз’єднання, надихає і кидає виклик всім людям перемогти поділи і несправедливість, які їх гнітять.

Тому тема кожного дня була обрана не тільки аби пригадати нам історію Ранньої Церкви, але також, для усвідомлення досвіду християн в Єрусалимі сьогодні, щоб запросити нас до осмислення того, як ми можемо перенести цей досвід в життя наших місцевих християнських спільнот. Впродовж цієї восьмиденної мандрівки християни Єрусалиму заохочують нас голосити і нести свідчення, що Єдність – в найповнішому сенсі вірності апостольським вченням і братерству, ламанню хліба, і молитвам – дасть змогу нам разом перемогти зло, не тільки в Єрусалимі, а й у всьому світі.

Біблійні читання та розважання на кожен день Тижня молитов за єдність християн Ви можете знайти тут

World Council of Churches