Мови

 

Екуменічний симпозіум у Стамбулі

2010-11-25 12:15

«Ми усвідомлюємо, що не можна вирішити всіх проблем, що накопичилися майже за десять століть, в короткий термін, за день, місяць або рік», - сказав Патріарх, підкресливши важливість католицько-православного діалогу, що здійснюється останні п'ятдесят років, «починаючи з Йоана XXIII, з яким відкрився новий період в наших відносинах. З тих пір їх характеризує не ворожість або байдужість, а взаємна любов, молитва і бажання йти разом, адже, як говорив кардинал Віллебрандс, великий діяч екуменізму, єдність досягається малими кроками».

Варфоломій І згадав також про роботу Змішаної комісії з богословського діалогу між католиками і православними: «Наразі ми аналізуємо тему Примату Римського єпископа в контексті християнської Церкви. Нещодавно відбулося засідання комісії у Відні, де було вирішено змінити Робочий посібник. Нас чекає нова зустріч у 2011 році і пленарне засідання в 2012-му».

Виступаючи перед шістьма десятками учасників симпозіуму, які приїхали з Ізраїлю, Лівану, Сирії, Тунісу, Йорданії, Словенії, Польщі, Швейцарії, Туреччини та Італії, Патріарх нагадав про важливість паломництва і його вплив на екуменічні відносини: «Паломництво - це не турпоїздка. Ця подорож віри, що приносить плоди примирення, а присутність паломників корисна тим, що вона допомагає людям і культурам зустрітися і вести діалог, разом працюючи на благо людства». «У Туреччині, - сказав далі Патріарх, - і особливо в Стамбулі є чимало місць і людей, які чекають зустрічі. Ефес, Пергам, Антіохія - це історичні місця, де я, серед іншого, здійснюю Євхаристію, також і в покинутих храмах, завдяки рішенню, люб'язно наданою мені місцевою владою». У цьому році, розповів Варфоломій І, йому випало особливе щастя отримати дозвіл влади на богослужіння в Трапезунді, де був убитий католицький священик Андреа Санторо і де розташований монастир четвертого століття, освячений на честь Пресвятої Діви Марії. Після війни між греками і турками монастир став музеєм, але Патріарху вдалося відправити там богослужіння разом з віруючими з Грузії, Греції та Росії. Це сталося вперше за останні 90 років. Патріарх Варфоломій перерахував майбутні екуменічні події: у травні наступного року він зустрінеться в Каппадокії з англіканським архиєпископом Роуеном Вільямсом.

У своєму виступі Патріарх вшанував пам'ять Папи Йоана Павла II, «духовна спадщина якого досі жива та діяльна у відносинах між нашими Церквами-сестрами. Дружба і співробітництво, - сказав Патріарх, - тривають і з Папою Бенедиктом XVI, який вшанував нас своїм візитом у 2006 році і двічі запрошував мене до Риму - на відкриття Року св. Павла і для виступу на Синоді Єпископів. Це - історичні події для екуменізму». Завершуючи свою доповідь, Патріарх Константинопольський нагадав про те, що 30 листопада, на свято св. апостола Андрія, покровителя Патріархату, за тридцятирічною традицією, до Стамбулу приїде ватиканська делегація. Цього разу її очолить новий швейцарський кардинал Курт Кох. Разом з ним паломником прибуде і архиєпископ Бордо кардинал Жан-П'єр Рікар.

Католицький часопис "CREDO"