Мови

 

Митрополит Іларіон: Православні готові визнати примат Папи, але католики повинні відмовитись від своїх помилок

2010-06-30 13:15

Як сказав Іларіон у інтерв'ю польським журналістам, сучасні відносини РПЦ МП і Ватикану «досягли дуже хорошого рівня».

Однак, за його словами, говорити про євхаристійне спілкування православних і католиків, тобто про їх остаточне об'єднання, буде можливо тільки тоді, коли Ватикан відмовиться від усіх своїх помилок, передає слова митрополита «Русская линия».

«Ми, православні, вважаємо, що ми зберегли віру Церкви першого тисячоліття, тому що ми не вносили ніяких нововведень, догматичних або еклезіологічних. І ми також вважаємо, що такі нововведення були внесені Католицькою Церквою», - заявив митрополит Іларіон. Він припустив, що найближчим часом не вийде залишити у минулому «накопичені століттями розбіжності в догматичній області, в області вчення про Церкву, а також інші розбіжності».

Митрополит Іларіон підкреслив, що основою для здійснення спільної Євхаристії є вірність традиції древньої Церкви. За словами Іларіона, на спільних богословських православно-католицьких засіданнях православні багато разів говорили, що «основою для возз'єднання повинна служити віра Церкви першого тисячоліття».

Відповідаючи на питання про те, як Російська Церква розуміє питання про примат Папи, ієрарх заявив, що «в першому тисячолітті Папа Римський був Патріархом Заходу і в диптихах Церков, тобто в офіційному порядку Церков, він був першим, але його влада не поширювалася на православний Схід. Сьогодні саме ця тема обговорюється в рамках православно-католицького діалогу, і, можливо, вже у вересні цього року ми зможемо прийняти спільний документ, який описує примат римського єпископа у першому тисячолітті, - сказав митрополит Іларіон. - Так от, ми готові прийняти цей примат в такій формі, в якій він існував у першому тисячолітті».

Католицький часопис "CREDO"