Мови

 

Богослови Одеси започаткували вивчення в Україні спадщини Карла Барта

2008-12-25 17:30

Участь у роботі засідання взяли богослови із УГКЦ, РКЦ, УПЦ КП, Церкви євангельських християн-баптистів. Одеські богослови обговорили низку положень теології Карла Барта, зокрема можливість богопізнання поза рамками офіційного християнства, співвідношення християнства та юдаїзму, а також роль Нового Завіту в переданні Слова Божого, яким є Христос.

Як інформує портал «Православні католики Одеси», учасники засідання ознайомилися з публікаціями Карла Барта та про нього, які з’явилися в країнах СНД, починаючи з 1992 року.

«Постать Карла Барта вагома як для богослов’я ХХ, так і ХХІ століття. Проте він практично невідомий в Україні, а в Росії його праці лише почали перекладати», — зазначив директор Європейського інституту соціальних комунікацій (ЄІСК) Олександр Доброєр. За його словами, ЄІСК запропонував таку тему засідання, щоб звернути увагу Одеського богословського товариства на постать німецького богослова. «Ініціатива одеських богословів може стати поштовхом для вивчення спадщини цього великого теолога в Україні», — додав Олександр Доброєр.

Під час засідання російський католицький богослов Кирило Войцель наголосив, що сучасне богослов’я не є досягненням виключно тих конфесій, до яких належать його автори. На думку доповідача, це богослов’я збагачує думку інших конфесій та Церков.

Капелан Християнського гуманітарно-економічного університету Сергій Суєтин у доповіді «Карл Барт: дозвольте Богу бути Богом» закцентував увагу на критиці Бартом теорії богопізнання через загальне одкровення. «На думку Барта, можливість повноцінного богопізнання та богопочитання поза Христом зробила би прихід Ісуса необов’язковим та не значним для вселенної», — зазначив доповідач.

Карл Барт (10 травня 1886, Базель — 10 грудня 1968) — німецький протестантський теолог, один із засновників так званої «діалектичної теології».

Одеське богословське товариство засноване 1 квітня 2006 року. Його членами є богослови та лідери християнських конфесій Одеси.

http://www.risu.org.ua/ukr/news/article;26598/