Мови

 

Папа Франциск може «розморозити» екуменічний діалог, – експерт

2013-04-24 10:45

«Він втілює в життя те, що II Ватиканський собор додав стосовно ролі папства, яке розглядається в контексті колегії єпископів і сопричастя Церков», - сказав о. Вільям в інтерв’ю National Catholic Reporter.

В своєму коментарі американський ватиканіст Джон Аллен пише, що протягом багатьох років експерти з екклезіології стверджують, що головним каменем спотикання, який стоїть на заваді єдності християн, є не так інститут папства, а та монархічна модель, в якій воно здійснюється. Тому на порядку денному екуменічного діалогу стоїть завдання віднайти такий спосіб служіння єпископа Рима, завдяки якому єдність стане реальністю.

За словами отця Вільяма Генна, і документ Конгрегації доктрини віри про розуміння Церкви як сопричастя (1992) та Енцикліка Папи Івана Павла ІІ Ut unum sint (1995) розрізняють суть папського служіння та форму, в якій воно може здійснюватись. «У 1996 році Конгрегація доктрини віри організували симпозіум з цієї теми, яка втілилась в 1998 році у документ про служіння наступника Петра. Був зроблений висновок, що суть служіння полягає в тому, щоб служити єдності всієї Церкви, єдності в універсальному сенсі, тобто цілій Вселенській Церкві.

У документі говориться, що І Ватиканський собор бачив роль Папи в укріпленні єпископів у вірі та любові. Ця ідея полягала в тому, що зазвичай мотиви для розділення в Церкві коріняться в гріху проти однієї з двох речей: або єресі, яка є гріхом проти віри, або розколу, який є гріхом проти любові, вираженої в братньому спілкуванні», - говорить о. Вільям.

За словами експерта, служіння єпископа викликало багато дискусій в екуменічному діалозі, якщо б історії стиль цього служіння був іншим, то багато з сьогоднішніх розділень сьогодні б не існувало.

"Сьогодні ми намагаємося краще зрозуміти один одного і відновити дружні стосунки. Намагаючись прийти до якогось взаємоприйнятного бачення влади, може здаватись неможливим, але я пам'ятаю слова кардинал Вальтера Каспера, які він сказав після падіння Берлінської стіни: «Хто б міг подумати, що це станеться наступного ранку?»", підсумував професор Григоріануму о. Вільям Генн, OFM Cap.

РІСУ