Мови

 

Генеральний секретар Всесвітньої Ради Церков радо вітає єдину дату святкування П’ятидесятниці

2011-06-10 13:30

«П’ятидесятниця позначає сходження Святого Духа, щоб укріпити Церкву»,- каже Твайт. - «У світі поділеному бідністю та насиллям, ми скалдаємо подяку за дари Святого Духа серед нас, що робить нас сильнішимим та одним цілим через свідчення миру Христа».

У 2011 році, свято П’ятидесятниці припадає на неділю 12 червня. Цей день настає за пятдесят днів після Великодня і є празником Церкви. Через те, що дату Пасхи вираховують, або згідно Юліанського календаря, який використовується більшістю Православних Церков, або згідно Григоріанського календаря, християни східної та західної традиції часто святкують П’ятидесятницю в різні неділі.

Протягом останніх 10 років, п’ять разів Пасха, таким чином і П’ятидесятниця, припадали в один день для всіх християн. В майбутні роки це буде ставатися менш часто і наступні спільні дати будуть у 2017 та 2025 роках.

Твайт ще раз закликає всіх християн досягти згоди щодо спільної дати Пасхи. Він висловив надію, що це питання могло би бути частиною регіональних та конфесійних приготувань до наступної Асамблеї ВРЦ, який відбудеться у 2013 році в місті Пусан, Південна Корея.

У 1980-х роках було зроблено важливу роботу над погодженням спільної дати Пасхи на Всеправславному рівні, але її здійснення було ускладнене в цей час через те, що багато зацікавлених церков жили під комуністичним режимом. Це питання ще раз порушили на консультації в Алеппо в 1997 році, в Сирії, яку спільно підтримували ВРЦ та Близькосхідна Рада Церков. Там було прийнято спосіб підрахунку святкування дати Паски в одни день.

«Я сподіваюся, що в наступному десятилітті, християни різних традицій будуть разом працювати в довірі та взаємній відповідальності, щоб досягти згоди щодо спільної дати Пасхи, беручи за основу документ Алеппо», - сказав генеральний секретар ВРЦ.

Документ Алеппо