Мови

 

Жіночі груди - питання національної безпеки

ГАЛИНА ШУПЕНЯ. - «Буковинське віче», № 13(1912) 18 лютого 2009 року За даними Головного управління статистики у Чернівецькій області 2008 року з первинним діагнозом - «злоякісні новоутворення молочної залози» на Буковині виявлено 206 жінок, всього зареєстровано - 2059, померло 156. Сухі цифри, але за кожною - людина.

У Києві на семінарі для регіональних ЗМІ, зорганізованому компанією «Мері Кей», йшлося про одну з проблем кращої половини людства - рак молочної залози. Журналісти віртуально пройшли усі етапи цієї хвороби, обмінюючись інформацією із лікарями-онкологами, психологами, прооперованими жінками.

Галина Майструк - лікар-онколог, голова правління благодійного фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї», яка була присутня на семінарі, розповіла про свою просвітницьку роботу з поперердження і лікування підступної «хвороби цивілізації». Зокрема пані Галина пригадала випадок, який засвідчив, що немає чоловічих чи жіночих проблем окремо: лікар саме готувалася виступити перед чоловічою аудиторією на тему раку молочної залози, але ускладнювало ситуацію те, що ця аудиторія рясніла погонами. Галина Майструк хотіла, було, відмовитися від ідеї просвітництва у не жіночому колі, навіть розвернулася піти, як згадала гасло американських лікарів-онкологів: «Жіночі груди - питання національної безпеки». А з ким іще говорити про національну безпеку, як не з чоловіками в погонах? Вона таки прочитала лекцію про рак молочної залози чоловікам, перед тим пояснивши, чому це їх стосується: «Без жінки не може відбутися повноцінний секс, без жінки не народиться ще одне життя і без жінки неможливе природнє вигодовування немовлят».

На семінарі одна із прооперованих жінок попросила журналістів у статтях не надто акцентувати на тих емоціях та відчуттях, які переживає онкохвора, коли вперше дізнається про свій діагноз: «Розумієте, ми проходимо шок усі приблизно однаково. Хто швидше, хто пізніше, однак навертаємося до розуміння того, що треба жити далі. А ви напишіть про це наше «далі»: про те, як ми з вирізаною груддю разом із м’язами і лімфовузлами змушені мало не на колінах вимолювати у медико-соціальних установах призначення групи інвалідності. Далеко не кожній онкохворій прооперованій жінці призначають інвалідність, аргументуючи тим, що отримали ми лишень косметологічний недолік».

Для здорових журналістів ця інформація стала ще одним досвідом: те, що для одних є трагедією, для інших - естетична вада, яку легко сховати протезом під блузкою.

У Чернівецькому центрі медико-соціальних експертиз, де саме вирішується доля онкохворих, зокрема із раком молочної залози, стояла черга. Пацієнти чекали вироку: визнають їх хворими чи здоровими? Ніхто з них не хотів зі мною розмовляти, у всіх була ціль: білі двері із цифрою «44». Люди хвилювалися, як перед іспитом. Вийшла з білих дверей молода пацієнтка, зодягнена, щонайменше, смішно: у спортивному костюмі та черевиках. З її сяючих очей всі зрозуміли: «таки хвора». Жінку вітали. Тепер вона погодилася поговорити зі мною за межами установи.
Марія (ім’я змінено) сказала: «Подивіться на нас усіх, з тої черги. Ми вимушені одягатися як бомжі, щоб нам дали інвалідність. І - ніякої косметики чи короткої спідниці! Минулого разу саме після операції я прийшла в такому вигляді, як звикла ходити: доглянута, охайна. Мене звинуватили у тому, що я вдягнула взуття на підборах і підвела вії, а коли дізналися, що я хочу ще й працювати, відправили ні з чим. Ці експерти ніяк не можуть зрозуміти, що для де-яких людей «працювати» означає: «жити.».

Голова комісії Чернівецької обласної комунальної медичної установи центру медико-соціальної експертизи Оліферчук Володимир Іванович сказав, що у призначенні інвалідності керується «Інструкцією по встановленню груп інвалідності» згідно наказу Міністерства здоров’я України від 7.04.08 року, щоб не порушити об’єктивності пропоную mini-інтерв’ю з Володимиром Івановичем у живому вигляді.

Кор.: Чому не всі хворі на рак молочної залози отримують групу інвалідності?

В.І.: Рак молочної залози - це не та хвороба, через яку обов’язково треба призначати інвалідність, особливо це стосується молодих жінок I і II стадії. У хворих на рак молочної залози немає ж порушень із орієнтацією, не втрачена здатність до спілкування та трудової діяльності.

Кор.: А кому з хворих на рак молочної залози ви призначаєте групу інвалідності?

В.І.: Інвалідність встановлюється після проведення лікування, щоб ми могли знати віддалені результати, призначаємо її жінкам на III-IV стадії раку. Молодим жінкам на I та II стадії раку належить інвалідність у тому випадку, якщо вони працюють у невідповідних умовах: з променевою, сонячною, тепловою енергіями. Проте цей статус ми надаємо терміном лишень на 1-2 роки для того, щоб жінка за цей час могла перекваліфікуватися.
Однак, розмова про те, кому належить призначати групу інвалідності, а кому ні - марна, бо кожен випадок треба розглядати індивідуально.

Кор.: Скільком жінкам у 2008 році ваш центр призначив групу інвалідності?

В.І.: Шістдесяти жінкам, яких направили до нас лікарі з первинним діагнозом.

Чи справді жінка з прооперованою молочною залозою має лишень візуальний дефект?
Кандидат медичних наук, онкогінеколог Чернівецького обласного клінічного диспансеру Скриндіца Георгій Михайлович поділився своїми знаннями про хворобу, зокрема про її перебіг у жінок репродуктивного віку: «Найбільша проблема саме у молодих пацієнток, що захворіли на рак молочної залози, так як їх квітучий організм має високий гормональний рівень, який пришвидшує поділ клітин, в тому числі і злоякісних. Таким хворим необхідно штучно пригнічувати гормональний фон препаратами чи опроміненням. Звісно, внаслідок цього у жінок якість життя змінюється: припиняються місячні, наступає ранній клімакс, знижується лібідо».

Скриндіца Григорій Михайлович зазначив, що найкраще піддаються лікуванню жінки саме на I стадії захворювання. Яким буде якість життя прооперованої залежить і від того, наскільки запущена хвороба, і від майстерності хірурга.

Лікар наголосив на тому, що в першу чергу сама жінка повинна пильно ставитися до змін у своєму організмі, щоб виявити хворобу на початковому етапі. Не менш важливо приділяти увагу профілактиці раку молочної залози, звертаючи увагу на найпоширеніші фактори ризику: захворювання молочних залоз (мастопатії, мастити, кісти); наявність раку молочної залози у близьких родичів; травми грудної клітини; гінекологічні захворювання; статеві контакти з частими перервами (більше 1 місяця); відсутність статевого життя протягом 10-ти років у 25-50-ти річних жінок; останні пологи чи аборт у віці більше 30 років; перші пологи у віці більше 28 років.

Найсуттєвіше часом каже фахівець на завершення інтерв’ю, з поміткою «не для преси». Перевірено, подібні резюме, які говорять віч-на-віч, від серця до серця є сіллю статті. Те, що сказав Григорій Михайлович «тільки мені», я скажу «тільки вам» (бо прочитає це лише той, хто має прочитати). Лікар із тридцятилітньою практикою поділився такими спостереженнями: «Незважаючи на гормональні причини захворюваності на рак молочної залози (збільшена щитовидка, відсутність статевого життя) цією хворобою не хворіють черниці. Чому? Загадка. А ще можу сказати те, що не відображено в жодному статистичному звіті: найшвидше одужують пацієнти, які вірують в Бога».