Мови

 

Чи модно сьогодні бути волонтером?

ОКСАНА ДЕХТЯРЬОВА. - Всеукраїнське інтернет-видання "Українська Освіта" Розвиток волонтеріату в Україні є актуальним питанням сьогодні. Лише в Луганській області нараховується біля 55 волонтерських загонів. Проблеми волонтеріату є дуже важлими, бо сьогодні в Україні живе багато людей, які насправді потребують допомоги. Таке явище характеризується низкою економічних та соціальних проблем. Щоб упевнитись в цьому - уявіть ситуацію. На площі дівчина грає на скрипці, попереду маленька сумочка, щоб люди кидали копійки, поряд – колиска, а в ній – плаче манесенька дитина, на вулиці мороз – 26 градусів...

Дівчина чудово грає на скрипці. По-перше, гине українська культура. Але найголовніше це те, що щось змусило піти дівчину на вулицю та заспівати... Мабуть, саме це змушує тисячі матерів залишати своїх дітей, саме це змушує людей ставати бідними, потім починати пити, ставати „бомжами”, це змушує хворіти на туберкольоз та СНІД, і, в решті-решт, це змушує помирати. Що ж це...? Може хтось дасть відповідь?

Тільки, коли люди разом переможуть (це), вони зрозуміють що це було. Дуже важливо стати на боротьбу з цим! Бо, як писав Аристотель: „Початок – то більше, ніж половина справи”. Коли всі відчують значення проблеми й згодяться почати, тільки тоді суспільство зможе робити кроки до ії вирішенні.

Найстрашнішим є те, що в Україні такіх дівчат не десеть, не двадцять, а кільканадцять сотень або навіть тисяч. Безумовно, влада надає допомогу, але, на жаль, мізерну.

Крім того, є волонтери, які також допомагають.

Волонтером може бути кожен: адже, не має значення вік, вагома мета.

Світовий волонтеріат почав розвиватися після Першої Світової війни: в 1920 році під Страсбургом французькою та німецькою молоддю був реалізований перший волонтерський проект, що до відбудови та реставрації ушкоджених ферм.

Сьогодні ж в світі біля 109 мільйонів людей, які беруть участь у русі волонтерів. Але, на жаль, вражаюча кількість українців не знає, хто такі волонтери, не уявляє, що сьогодні, не дивлячись ні на що, можлива взаємодопомога. Це показник нейтральності та незаціківленості громадян у розвитку суспільства та у питаннях, пов’язаних з вирішенням різноманітних проблем сьогодення.

Та все ж таки волонтером бути дуже модно! Бо волнтеріат – це активна діяльнясть, спільні ідеї, підтримка друзів, удосконалення свтітосприйняття, розвиток особистості, крок до вирішення низки економічних та соціальних проблем. Волонтер Луганської обласної дитячої організації „Лугарі” Андрій Ємельянов зазначає: „Я є волонтером вже 2 роки. Мені дуже подобається допомагати людям і бачити подяку в їх усмішках. Я пишаюся тим, що я волонтер і роблю добрі справи. І це є насправді модно!!!”.

Генеральний секретар ООН, Кофі Анан, підкреслив: „У серці волонтеріату зібрані ідеали солідарності, а також віра в те, що разом ми зможемо зробити світ кращим”.

Тож, давайте взаємодопомогою втілимо ці слова в життя!

http://www.osvita.lviv.ua/textes/s8_3.html