Мови

 

Без права на гідну смерть

ОЛЕНА ПЕТРОВА, - "Вечірні Черкаси", 18 лютого 2009 Більше тисячі наших земляків щороку помирає вдома від хвороб у страшних муках без належної медичної допомоги. Частина їх навіть не має рідних, які б могли подати пігулку знеболювального. Саме для людей, які не мають шансів на життя, потрібен хоспіс, що допоможе гідно залишити цей світ.

У напівтемній заштореній кімнаті невиліковна онкохвора Олена Соловйова вже четвертий місяць самотужки бореться із недугою. Ноги молодої жінки, які відмовили ще у вересні, вкриті ковдрою і майже нерухомі. Аби періодично тамувати біль від метастазів, який щоденно роздирає тіло, на столику біля ліжка ціла купа знеболюваль-ного, у тому числі наркотичного.
- Після того, як я овдовіла, за мною доглядає 13-річний син. Не цурається нічого: миє мене, готує їсти, нещодавно клізму ставив, - плаче жінка.
Аби більше не змушувати дитину вдаватися до подібних фізпроцедур, хвора приймає цілу жменю проносного, яке їй порадили друзі. Витираючись від сліз, каже, що завдяки їм ще не померла. Знайомі медсестри роблять уколи, друзі ходять у аптеку по ліки, а волонтер Сергій нещодавно допоміг проти-пролежневим матрацом.
У міській лікарні № 2 ми познайомилися з Надією Жуковською, синові якої лікарі ставили смертний вирок ще п'ять років тому.
- Пухлина з'явилася у спинному мозку. Влад навіть сидіти не може, тому доводиться бути посередником між ним і лікарями, - умивається сльозами змучена жінка. -
Надія пригадує здивовані обличчя лікарів, які давали на життя Владові два роки. Тоді її син тримався міцним горішком, а зараз його здоров'я і психіка вже здають. 26-річний юнак якось плакався матері про те, що накласти на себе руки не дозволяє віра, найняти кілера немає змоги, а жити так далі немає сил.
В очікуванні
Розмови про зведення хоспісу для безнадійно хворих уже тривають десять років. Нещодавно це питання просунулося, щоправда, тільки на папері - як програма, розтягнута на три роки. Вона передбачає створення закладу до 2012 року на базі міської лікарні № 2, який буде розрахований на 10-12 місць.
- На папері розписано все - від кількості потрібних ліжок до капців. Проблема в коштах, адже Мінфін фінансує лише потреби лікарень загального типу, - розводить руками начальник департаменту охорони здоров'я та соціальної полі-тики ЧМВК Олег Стадник. - Раціональніше витратити гроші на лікування тих, хто має шанси на одужання і здорове життя.
Оскільки це міська бюджетна програма і гроші на неї має виділяти місто із власних резервів, то вона, як і сотні інших, ризикує так і залишитися на папері.
Головний лікар Черкаського онкодиспансеру Віктор Парамонов вважає концепцію замилюванням очей, адже в інших містах України хоспіси працюють без паперових формальностей.
- А поки фінансово розкручується хоспісне питання, тяжким хворим потрібна патронажна служба для надання допомоги в останні дні життя, - говорить Віктор Парамонов. - Це була б максимальна користь із мінімумом затрат.
Зародок хоспісу
У Черкасах самотнім безнадійно хворим піти з життя без мук допомагає відділення Черкаської міської лікарні № 2. Але туди пацієнти на термінальних стадіях захворювання потрапляють лише за направленням із лікарень. Ті, чий стан здоров'я після виписки з лікарні з часом погіршився вдома, не можуть потрапити на обслуговування до відділення.
- За минулий рік ми прийняли 73 особи, 56 з яких - онкохворі, - розповідає головний лікар міської лікарні №2 Світлана Алексєєнко. - Серед них були люди, рідня яких не має змоги доглядати за ними, і просто одинокі.
Але якщо відділення тільки стаціонарно знеболює і доглядає за пацієнтами, то хоспіс у складі професіоналів та добровольців цілодобово допомагає подолати фізичний і психологічний біль, допомагає у пересуванні, годуванні, організовує консультації спеціалістів, юристів, духівників як у лікарнях, так і вдома.
Де просити допомоги
1. Обласне товариство Червоного Хреста. Медична консультація та допомога патронажної служби, матеріальна допомога малозабезпеченим. 63-87-34 (Гретченко Іван Іванович). Адреса: м.Черкаси, вул. Смілянська, 131/1.
2. Благодійний фонд "Обличчям до обличчя". Фінансова, медична, духовна, психологічна допомога. 8-063-201-87-77 (Олександр), 8-093-845-43-53 (Сергій).
3. Благодійна організація "Я не сама". Психологічна допомога, консультація, медична допомога (протезування) для жінок, хворих на рак молочної залози.
34-91-18, 8-097-35-45-441 (Любов). Адреса: м. Черкаси, вул. Менделєєва, 7, відділення мамології (4 пов.).

http://www.74.125.77.132/search?q=cache:8ogocsA3Mk8J:vechirka.ck.ua/2009/02/18/bez_prava_na_gdnu_smert.html+%D0%91%D0%B5%D0%B7+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%96%D0%B4%D0%BD%D1%83+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%82%D1%8C&cd=1&hl=uk&ct