Мови

 

Жива надія ДОПОМОГТИ БАЧИТИ СВІТ

ІРИНА ГОЛЯЄВА, - «Одеські вісті», НОМЕР 47 (3742) - 08.05.2008 Мешканці Одеси та області стали активними учасниками третьої благодійної акції «Почуйте всі».

Акція організована Всеукраїнським благодійним фондом «Серце до серця», відбувалася за підтримки міністерств України у справах сім’ї, молоді і спорту, охорони здоров’я, освіти і науки, Державної соціальної служби для сім’ї, дітей і молоді, Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дітей, Українського Держцентру позашкільної освіти Міносвіти та науки, Асоціації дитячих офтальмологів України, Держкомітету з телебачення і радіомовлення.

Кожен рік волонтери Фонду збирають благодійні внески на придбання медичного обладнання, необхідного для діагностики, лікування та реабілітації дітей, які потерпають від тих чи інших захворювань. Так, під час минулорічної акції на Одещині було зібрано 111 тисяч гривень, які пішли на закупівлю унікального апарату для діагностики слухової функції людини. За допомогою такого приладу (переданого до обласної дитячої лікарні), можна обстежити новонароджених з метою виявлення у них проблем із слухом. Що дуже важливо: кошти залишаються у тій області, де були зібрані. Таким чином, здійснюється конкретна допомога конкретним пацієнтам.

У нинішньому році метою благодійної акції «Почуйте всі» було збирання коштів для лікування дітей з порушеннями зору. Про те, як відбувалася акція в Одесі, розповідає Павло Горінов, начальник відділу з питань молодіжної політики Держцентру позашкільної освіти Міністерства освіти та науки України.

– Акція відбувалася з 14 по 20 квітня і за цей час лише у навчальних закладах Одеси було зібрано майже 80 тисяч гривень. У неділю волонтери, – а це, як правило, школярі та студенти, але є і дорослі, – вийшли на вулиці із спеціальними урнами в руках. Кожному, хто поклав туди якусь суму, давали червоне сердечко – з написом «Серце до серця». В межах акції у різних місцях Одеси проходили благодійні концерти, відбувся футбольний матч між журналістами Польщі та Одеси («наші» виграли – 5:1). Цього дня до нас приїхала польська делегація – адже саме у Польщі 16 років тому виник цей благодійний рух. За ці роки там зібрано понад 80 мільйонів доларів, що дозволило оснастити найсучаснішим обладнанням дитячі лікарні у кожному воєводстві. Дуже приємно, що Одеська область другий рік залишається лідером цієї акції – і за кількістю зібраних коштів, і за різноманітністю заходів. У нинішньому році лише по Одесі зібрано 160 тисяч гривень. Але мета акції – не лише збирання грошей. Вона сприяє розвиткові волонтерського руху, благодійної діяльності. Хочеться подякувати обласній і міській владі за підтримку, всім, хто взяв участь у цій благородній справі.

… Важко переоцінити значення такого поруху душі «Від серця до серця». Але… без активної участі держави у справі лікування дітей не обійтися. Чи можна зібрати мільйон гривень, потрібних для купування ретинальної камери, яка дозволяє робити операції новонародженим з порушенням зору? В Україні немає жодного такого апарату, тоді як в Росії, їх сім, а в Білорусі – п’ятнадцять.

http://www.izvestiya.odessa.gov.ua/index.php?go=Newspaper&in=view&id=10437