Мови

 

Енергія Сонця - дітям

ОМЕЛЬЧЕНКО ОЛЕКСАНДР - Громадський простір. Всі закриті установи створюються державою або благодійними фондами для вирішення проблем окремих категорій громадян , які потребують допомоги і не можуть власними силами вирішити свої проблеми . Кожна установа може мати різні завдання, але об’єднувати їх буде одне – вони постійно будуть залежати від зовнішньої допомоги.

Форма допомоги може бути різна - матеріальна чи нематеріальна. Нематеріальна – це може бути різна допомога від психологічної до духовної. Але цю форму ми не будемо розглядати через дуже великий об’єм питання.

Що ж до матеріальної допомоги, то вона може компенсувати затрати на заробітну плату та податки, матеріали та обладнання, енергоносії тощо. Ці витрати в ідеалі мала б компенсувати держава повною мірою, але держава рідко буває дбайливою мамою і не рідко ми бачимо в Україні те, що в принципі не мали би бачити. Діти в дитячих будинках часто бувають брудними, а на ліки в туберкульозних диспансерах просто нема коштів.

Що ж робити і чи є якийсь вихід?

Саме з цією метою голландськими благодійними фондами був створений дитячий будинок „Добрий самаритянин„ в селі Велика Добронь Ужгородського району.

Витрати на заробітну плату неможливо зменшити і тут ми нічого зробити не можемо. Витрати на харчування ми можемо зменшити за рахунок ведення підсобного господарства. Дорадчий центр „Терра Деї” пропонує і допомагає в цьому випадку через проект «Зелений дім» шляхом надання невеликих теплиць для вирощування овочів. Це дозволяє мати свіжі ранні овочі для дітей, невеликий дохід від продажу на ринку та дітей привчати до роботи. На жаль, в нормальних сім’ях важко дітей долучати до роботи. А ще гостріше ця проблема стоїть в дитячих будинках.

Залишається ще одна велика стаття витрат, яку можливо зменшити. Це витрати на енергоносії. На жаль, дитячі будинки платять таку ж вартість газу чи світла, як і прибуткові організації. Тому дитячий будинок не може гріти дітей газом через його дорожнечу. Тут стоять котли на тверде паливо – дрова та вугілля і на сьогодні це набагато дешевше, ніж дорогий газ по ціні 2700 грн за тисячу кубів.

Постало питання – чи можливо щось зробити?

Дорадчий центр допомагає дитячому будинку і ми взялися за роботу. Спочатку ми хотіли отримувати ріпакову олію і топити цією олією, але ґрунти на Закарпатті бідні і самого ріпаку ми отримали мало. Це досить високорентабельна культура і завдяки компанії АМАКО дитячий будинок засіває щорічно 5 гектарів. Олія йде на змащування форм для випічки хліба і використовується на кухні . Шрот йде на ком коровам, солома спалюється в котлах коли на дворі не дуже холодно. Тобто, новітні технології дають хоч невеликий, але прибуток навіть в умовах дитячого будинку і зменшують витрати .

Але це не вихід вирішили ми. І проаналізувавши кількість сонячних днів на Закарпатті ми вирішили, що треба ставити сонячні колектори і гріти воду для душу не електрикою, а енергією Сонця. Почався довгий пошук донора і виконавця.

Кошти на проект для дитячого будинку дав Карпатський фонд, а виконавцем була компанія з Запоріжжя "Синтек". Саме завдяки їм зараз в дитячому будинку є обладнання, якого немає в дитячих будинках Західної України. Зараз воду для душу дітям, а це 3 м.куб. нагріває Сонце (сонячні колектори), Земля (тепловий насос). Якщо цієї енергії мало, то використовується електрика або вода догрівається в твердопаливному котлі, тобто чотири джерела енергії є.

Так щомісяця економиться 3-3,5 тисячі гривень. Зрозуміло, що таке обладнання окупиться за 6-7 років при цих цінах на електрику, але лише гарантія 10 років. Саме ж обладнання має ресурс роботи 50 років.

Якщо вдасться поставити вітрову електростанцію, а зараз йдуть про це переговори, то ця енергія повністю буде безкоштовна. Тепловий насос виробляє енергію у співвідношенні 1:7, але це також витрати енергії.

На реалізацію проекту пішло багато часу і було багато труднощів, але результат роботи можна побачити на власні очі. Нещодавно, 7 червня, щодо такої практики був проведений семінар для дитячих будинків, лікарень будинків сімейного типу Закарпатської області. Деякі з учасників вже почали шукати донорів.