Мови

 

Ігор Ткач – газета «Вікна», м.Калуш (Івано-Франківська обл.) – «Паспортна громадянська війна» (преса)

Якби в моєму магазині постійно спостерігались черги клієнтів і попит був би високий, то я як ефективний керівник мусів би зробити один із трьох наступних висновків: а) продавця треба поміняти, бо той що є – не вміє продавати і обслуговувати людей; б) треба найняти додаткового продавця, бо той що є – не справляється із таким великим потоком клієнтів; в) треба скомбінувати перший і другий варіант, або створити додаткову можливість здійснювати замовлення в моєму магазині по Інтернету…

На жаль, жодного із цих управлінських висновків сьогодні в Україні не робить паспортна служба, принаймні в нашій області та Калуші зокрема…

Тема закордонних паспортів вже не вперше піднімається українським суспільством, проте належного вирішення дана проблема, на жаль, не отримала. Востаннє така паспортна тема в Калуші була озвучена в серпні 2010 року в публікаціях газети «Дзвони Підгір’я» статтями «Закордонний паспорт: що входить у його вартість» та «Полювання на лохів». Внаслідок виявленої цілеспрямованості ваш покірний слуга таки отримав свій новий закордонний паспорт по законодавчо встановленій ціні, що склала триста сорок три гривні тридцять вісім копійок. Внаслідок написаної заяви про порушені права, спрямованої до депутата Калуської міської ради Полицького Володимира, був складений відповідний депутатський запит, в якому окрім вимоги усунути порушення прав громадян була вимога опублікувати платіжні реквізити, що стосуються виготовлення закордонних паспортів для жителів міста Калуш. На превеликий наш жаль, вимога обнародувати платіжні реквізити так і залишилась вимогою.

Тому, для зручності калушан, ми самостійно дослідили ці дані і радо хочемо ними поділитися. При цьому слід зауважити, що ряд платежів, котрі «автоматично» приймають в паспортних столах є необов’язковими і справляються за бажанням клієнта. Правда, про це неможливо ніде прочитати, бо в Калуській паспортній службі немає такої інформації на жодному із стендів.

Для виготовлення закордонного паспорта обов’язковими є тільки чотири платежі, і вони обумовлені офіційними документами. Оплачуємо обов’язкові (виділених червоним кольором) платежі в касі будь-якого банку (з’ясуйте де менша банківська комісія за платежі) наступними сумами — 170 гривень 00 коп. — державне мито, 150 гривень 00 коп. — за бланкову продукцію (бланк паспорта), 10 гривень 28 коп. — послуги ВГІРФО з оформлення паспортів, 13 гривень 10 коп. (або 26 гривень 20 коп. — за терміновість) — послуги «Інформаційного центру» МВС (виготовлення довідки про відсутність/наявність судимості), — разом сума платежів складає 343 гривні 38 коп. (або відповідно 356 гривень 48 коп. якщо довідка про відсутність судимості виготовлялася терміново — за 3 чи 10 днів). Платежі здійснюємо за наступними реквізитами:

1. державне мито:

а) банк одержувача – Головне управління державного казначейства (ГУДК) України в Івано-Франківській області;

б) одержувач (при платежі в м. Калуш) – державний бюджет Калуш (ДБ Калуш);

в) код одержувача (при платежі в м. Калуш) – 20568961;

г) розрахунковий рахунок (поточний) одержувача – р/р 31119097700015; д) МФО 836014; е) призначення платежу – держмито за виготовлення закордонного паспорту;

є) сума платежу – 170,00 грн.

2. оплата бланкової продукції (бланк паспорта)

а) банк одержувача – Головне управління державного казначейства (ГУДК) України в Івано-Франківській області;

б) одержувач – УМВС України в Івано-Франківській області;

в) код одержувача – 08592193; г) розрахунковий рахунок (поточний) одержувача – р/р 31252272210447;

д) МФО 836014;

е) призначення платежу – сплата відповідно до вимог Постанови КМУ від 28.01.2009 №65 за бланкову продукцію;

є) сума платежу – 150,00 грн.

3. послуги відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб (ВГІРФО) при МВС

а) банк одержувача – Головне управління державного казначейства (ГУДК) України в Івано-Франківській області;

б) одержувач – УМВС України в Івано-Франківській області; в) код одержувача – 08592193;

г) розрахунковий рахунок (поточний) одержувача – р/р 31252272210447;

д) МФО 836014;

е) призначення платежу – для УМВС послуги ВГІРФО;

є) сума платежу – 10,28 грн.

4. послуги Інформаційного Центру МВС

а) банк одержувача – Головне управління державного казначейства (ГУДК) України в Івано-Франківській області;

б) одержувач – УМВС України в Івано-Франківській області;

в) код одержувача – 08592193; г) розрахунковий рахунок (поточний) одержувача – р/р 31252272210447;

д) МФО 836014;

е) призначення платежу – для УМВС послуги Інформаційного Центру (ІЦ ) – оформлення довідки про відсутність (наявність) судимості для оформлення або поновлення паспортних документів;

є) сума платежу – 13,10 грн. (або за бажанням термінового виготовлення довідки – 26,20 грн.).

Рекомендується з усіх квитанцій для себе зробити та зберігати ксерокопію на всяк випадок. По квитанціях, до речі, можна встановити, що одні платежі йдуть в казначейство, тобто гарантовано державі, а інші – на жаль, для нас невідомо точно куди і на що та на якій підставі. Ви можете відмовитися від необов’язкових платежів, котрі Вам запропонують в Калуському паспортному столі, що загалом обійдуться в додаткові 235 гривень: а це послуги страхування, послуги ІФФ ДП «Документ», послуги ІФФ ДП «Інформ-Ресурси».

Ми намагалися з’ясувати чому громадянам в Калуші не роз’яснюють, що співпраця із ДП «Документ» та ДП «Інформ-Ресурси» проводиться виключно за бажанням клієнта, так само ніде немає такого оголошення в загальнодоступних приміщеннях паспортного столу. Ще більший подив викликає ситуація, коли «по замовчуванню» клієнтам намагаються впарити страхівку, котру можна виготовити і в іншої страхової компанії, в інший час та за інакші гроші. На нашу думку, це вже більше схоже на надання необгрунтованої переваги одному господарюючому суб’єктові перед іншими. Це питання мали б дослідити правоохоронні органи на предмет наявності відповідних договорів чи конкурсів, тендерів.

За кожен платіж також доведеться заплатити банківську комісію, котра в різних банках коливається від п’яти до дванадцяти гривень за кожну квитанцію, тому слід із собою додатково взяти 20-85 гривень, – в залежності від кількості обраних платежів та обраного банку. Можна пошукати банк і з меншою комісією за платежі і там трохи зекономити. З метою допомогти калушанам розібратися в паспортному питанні ми провели власне журналістське розслідування за підтримки проекту "Сприяння розвитку журналістських розслідувань у місцевій пресі". Вихідною точкою дослідження був огляд законодавства із цього питання.

То ж пропонуємо вашій увазі самостійно дослідити ряд документів, що регламентують порядок виготовлення закордонних паспортів та розміри відповідних платежів, а це: Конституція України від 28.06.1996 (із змінами), Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в країну громадян України» від 21.01.1994 (із змінами), Постанова Кабінету Міністрів України №380 «Про внесення змін до Правил оформлення і видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини, їх тимчасового затримання та вилучення» від 24.03.2004, Постанова Кабінету Міністрів України №858 «Про затвердження технічного опису та зразка бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон та внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» від 26.06.2007 (із змінами), Наказ МВС України №1603 «Про затвердження Порядку провадження за заявами про оформлення паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини» від 21.12.2004 (із змінами), Постанова Кабінету Міністрів України №795 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися органами та підрозділами Міністерства внутрішніх справ» від 04.06.2007 (із змінами та доповненнями), Декрет Кабінету Міністрів України №7-93 «Про державне мито» від 21.01.1993 (із змінами), Наказ МВС України, Мінфіну України та Мінекономіки України №369/1105/336 «Про затвердження Розмірів плати за надання послуг органами та підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Порядку їх справляння» від 05.10.2007 (із змінами). В підготовці даного матеріалу ми надіслали інформаційні запити в органи МВС усіх рівнів та підвідомчих підприємств для роз’яснення і надання нам точного, повного і вичерпного переліку нормативних документів, що стосуються даного питання.

Особисте вивчення цих документів тільки скріпило нашу віру і переконання про те, що сьогодні українських громадян в паспортних столах обдирають як липок, користуючись необізнаністю громадян та відсутністю належних, повних і точних інформаційних стендів.

Та це й не дивно якщо зайнятися простими підрахунками. За день Калуська міська паспортна служба в середньому обслуговує від 40 до 60 осіб (в Івано-Франківську – 70-80 осіб), – це за нашими спостереженнями, бо офіційну статистику підприємства МВС на наш запит не надали, зіславшись на «конфіденційність цієї інформації». Якщо з кожного клієнта брати додатково необов’язкових, на нашу думку, платежів на суму 235 гривень, в день це буде близько десяти тисяч гривень, в тиждень – близько п’ятдесяти тисяч гривень, а в рік – більш як два з половиною мільйони. При цьому, паспортні центри в області є в Івано-Франківську, Надвірній, Калуші, Коломиї, Тисмениці. Скромно помножимо цю цифру на п’ять і отримуємо приблизний розмір валу необов’язкових, на нашу думку, платежів більше десяти мільйонів гривень на рік. За ці гроші вже давно можна було нормально укомплектувати та комп’ютеризувати не тільки наявні паспортні столи, але й відкрити і утримувати нові в кожному райцентрі області, найняти додаткову кількість штатних співробітників та якісно підготувати їх до обслуговування людей. Попит на закордонні паспорти в нашій області в порівнянні з іншими регіонами – шалений.

Отже, як зясувалось, основних варіантів виготовлення закордонного паспорту для українського громадянина є чотири.

Варіант перший («комерційно-популярний»): можна, заплющивши очі, оплатити мовчки все, що тільки запропонують в паспортному столі – це обійдеться в немалу суму, в межах 626 – 660 гривень за стандартне нетермінове оформлення документу. Як на мене, то це взагалі не спосіб, якщо клієнт нікуди не поспішає. Платити все, що скажуть прийнятно та розумно хіба в екстрених і термінових ситуаціях, коли витрачені гроші є третьорядним фактором. Тому, щоб не витрачати зайві кошти, варто собі спланувати можливі поїздки за кордон або й узагалі виготовити собі паспорт «про всяке», щоб потім «не горіло». В платіжний набір цього способу додатково вам впхають і страхівку (яку ви можете обрати собі самі в іншій страховій компанії) і непотрібні чи й взагалі сумнівні послуги державних підприємств структур МВС, і комісію банку. Після оплат усіх отих рахунків все одно доведеться чекати в черзі як звичайно, – ніякої різниці в порівнянні з тими, що скористалися іншими способами. Додаткова оплата аж ніяк не гарантує вам віп-обслуговування. Для чого тоді платити більше якщо ми не поспішаємо з паспортом? Для того, щоб за свій рахунок «зміцнювати матеріально-технічне становище підрозділів МВС» та їх керівництва? І все це в час «світової фінансової кризи»? Тут кожному слід вирішувати самостійно.

Варіант другий («дипломатичний»): довідку про наявність/відсутність судимості (коштує 13,10 грн. – за 20 днів та 26,20 грн. – за 3-10 днів) виготовляємо самостійно в обласному центрі – в кабінеті №64 (третій поверх) Інформаційного Центру УМВС за адресою: вул. Євгена Коновальця 42Б (позаду будинків №44 та №44а), м. Івано-Франківськ. Для тих, кому обласний центр незнайомий — орієнтиром може служити телевізійна вежа, що знаходиться на відстані не більше ста метрів. Дана будівля Інформаційного центру хоч і непримітна з вулиці Коновальця, але знайти її не так складно: через дорогу напроти Інституту права імені Короля Данила Галицького у вході в арку (вул. Коновальця 44, - там є вказівник на адресне бюро УМВС) справа біля салону-магазину «Михаїл Воронін» на території служб УМВС (можна розпізнати за масивною металевою чорною брамою із фірткою). Щоправда, вивіски при вході на будинку 42Б немає, але по інформаційному стенду біля сходової клітки всередині можна зорієнтуватися. Згаданий кабінет по прийому та видачі довідок працює з 09 до 16 години по понеділках, середах і п’ятницях із перервою на обід з 13 по 14 години. Приходити слід уже із оплаченою квитанцією на послуги Інформаційного Центру УМВС в сумі 13,10 грн. (або, відповідно, за бажанням термінового виготовлення довідки – 26,20 грн.), паспортом та довідкою про ідентифікаційний код. При здачі заповненої заяви і квитанції вам буде призначено дату, коли можна буде забрати готову довідку. Для порівняння термінове виготовлення таких довідок вже в ДП «Інформ-Ресурси» (воно розсташоване ближче до центральної вулиці Коновальця за номером будинку 46, – поруч із баскетбольним клубом міліції) хоч і коштує крім офіційних 13,10 грн. або 26,20 грн. – ще додатково від 44 до 117 гривень в залежності від терміновості і призначення (мети виготовлення) документу. Але дешевше буде самостйно виготовити в Інформаційному Центрі УМВС. Після того як довідка буде на руках, йдемо в паспортний стіл, там оплачуємо решта платежів: держмито – 170,00 грн., бланк паспорту – 150,00 грн., послуги ВГІРФО – 10,28 грн., а від страхівки і послуг державних підприємств «Документ» та «Інформ-Ресурси» чемно відмовляємося. В черзі доведеться стояти як звичайно, хоч ярі апологети підприємства «Документ» в пресі та своїх публічних заявах стверджують, що обслуговування населення покращилось і черги зникли завдяки саме їм. Хоч саме державне підприємство, що заробляє на паспортах вже було на грані ліквідації в 2007 році, щоправда в останню хвилину з незрозумілих мотивів його врятували, трохи перейменувавши («ресурси» забрали, залишився «документ»). Можна припускати, що такого «дипломатичного» клієнта спробують схилити до платежів за страхівку чи якісь додаткові послуги, але в такого громадянина перевага — він фактично добровільно взяв на себе частину роботи паспортної служби, бо ж та зобовязана самостійно перевірити чи немає перешкод у видачі паспортних документів (наприклад через судимість). Тому, при достатній ввічливості та твердих переконаннях не платити зайвого, документи у вас приймуть. Цей варіант хоч і пов'язаний із поїздками до обласного центру та втратою часу, проте – економить власні гроші і нерви усім учасникам процесу, а це досить важливо.

Варіант третій («принциповий»): начитавшись законодавства та діючих нормативно-правових актів, здійснюємо тільки чотири обов’язкові платежі: держмито – 170,00 грн., бланк паспорту – 150,00 грн., послуги ВГІРФО – 10,28 грн., послуги ІЦ для МВС – 13,10 грн. або відповідно 26,20 грн., а від страхівки і послуг державних підприємств «Документ» та «Інформ-Ресурси» принципово відмовляємося, посилаючись на «Порядок провадження за заявами про оформлення паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини», що затверджений Наказом МВС №1603 від 21.12.2004 (із змінами). Там немає жодної вимоги до громадян надавати довідку про відсутність/наявність судимості – це робота ВГІРФО, і ця робота вже оплачена. До речі, в калуському паспортному столі, на інформаційному стенді серед переліку необхідних документів чомусь згадана, як на наш погляд, безпідставно оця довідка...

Цей тягар про перевірку на судимість співробітники ВГІРФО намагаються перекинути на плечі самих громадян за допомогою посередницьких послуг державних підприємств. Тим більше в згаданому Наказі МВС України №1603 та інших нормативних документах немає нічого про обов’язкові послуги державних підприємств «Документ» чи «Інформ-Ресурси», співпраця із ними може бути тільки на добровільній основі за бажанням громадянина. Ясна річ, що в паспортних столах повсюду усім ввічливо вручають бланки таких заяв про співпрацю уже разом із актами виконаних робіт, після підписання котрих ви безповоротно позбудетесь кількасот гривень.

Від такої добровільної співпраці, на наш погляд, варто відмовитися. Фактично єдиний бланк, що потрібно заповнити самостійно - то це заява про оформлення довідки про судимість. Якщо співробітники МВС наполягатимуть на своєму або почнуть впиратися і відмовляти на цій підставі в прийомі пакету документів – слід звернутися офіційно через канцелярію письмовою заявою, додавши при цьому копії своїх документів та копії оплачених квитанцій (оригінали зберігайте в себе аж до вирішення питання) із вимогою прийняти пакет документів в роботу по оформленню закордонного паспорта та з вимогою про результати розгляду заяви та можливий час здачі пакету документів повідомити автора заяви в порядок і строки згідно чинного законодавства. Цей варіант, як правило, нервовий і довгий.

Якщо співробітники паспортної служби висококваліфіковані — у вас документи все ж приймуть, якщо ж ні — то таких держслужбовців може очікувати як мінімум позов до адміністративного суду або й навіть кримінальна справа. В таких випадках мабуть треба було б зателефонувати куди слід, адже у Державному департаменті у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС України встановлено телефони довіри (гарячої лінії) +38-044-2549666 для звернень громадян. Страхівка взагалі є справою виключно добровільною, хоч у паспортних столах області «по замовчуванню» продають поліси однієї страхової компанії, причому в різних містах ці страхові компанії різні. Чи працюють вони на договірній чи тендерній основі — невідомо, але, на нашу думку, щось то не дуже виглядає на справедливий бізнес і вільну конкуренцію на ринку страхових послуг. Тим більше, що більшість страхівок мають термін дії строком один рік і якщо громадянин нікуди не їздив, то оплачена страхівка або втрачається, або її знову треба відновлювати. Та й не всі компанії є акредитовані в посольствах і консульствах іноземних держав, тому не всі страхівки мають той захист, на котрий розраховує громадянин, що їде за кордон. Взагалі, філософія цього способу полягає у верховенстві права та поваги до закону, до громадянина та його прав, підвищенні стандартів в наданні державних послуг. На нашу думку, чим більше громадян будуть користуватися саме таким способом – тим прозорішою буде діяльність міліції – і саме це може сприяти зростанню довіри суспільства до цього державного інституту. Що дає цей спосіб? Почуття власної гідності громадянина, документоведення точно згідно чинного законодавства, зекономлені гроші. Щоправда майже завжди будуть зіпсуті нерви, на жаль, в обох сторін цього процесу. Тут, як кажуть правозахисники, міліціонери хоч нам і друзі, проте істина і власні кошти дорожчі.

Варіант четвертий («кібернетичний»): на цьому етапі кожному громадянину буде в пригоді інформація, розміщена на офіційному сайті Міжрегіонального центру видачі паспортних документів www.passport-ua.org, де є перелік законодавства, документів та цін на послуги з оформлення закордонних паспортів та додаткових послуг.

На офіційному сайті Міжрегіонального центру видачі паспортних документів можна через Інтернет зареєструватися на прийом, прибути у визначений день (дата прийому при реєстрації обирається самостійно) в Києві в офіс Міжрегіонального центру (вул. Леніна 64, мікрорайон Бортничі, Київ), там оплатити встановлені законодавством 343,38 грн. і на місці оформити паспортні документи. Добиратися до згаданого центру досить зручно, із станції метро «Харківська» – станції зеленої Сирецько-Печерської вітки столичного метрополітену, – добираючись маршруткою №104, за півгодини можна бути на місці. Хто бував у звичайних паспортних столах — зможе сповна відчути різницю: висококласний персонал, приємний інтерєр, добре продумана логістика, — одним словом — все для клієнта! За цим способом майбутнє, якщо позитивний досвід Міжрегіонального центру буде впроваджено принаймні в обласних центрах країни. Очевидно, що гроші на це знайдуться, адже поки ДП «Документ» та ДП «Інформ-Ресурси» працюють на повну потужність — прибутки підвідомчих підприємств тільки зростають. Поки що цей модерновий спосіб більш актуальний для киян та тих, хто часто буває у столиці у справах.

У випадку коли вам все ж не шкода своїх власних двісті з лишком гривень, котрі додатково будуть сплачені страховій компанії, банку та двом згаданим державним підприємствам, ми і далі віримо, що ці зароблені гроші дійсно підуть на «модернізацію апаратних потужностей» паспортної служби — відділу громадянства, імміграції і реєстрації фізичних осіб громадян, а не на візитки із «позолотою» та орфографічними помилками (слово «імміграція» пишеться з двома літерами «м»! – Авт.)...

Ну і зовсім дивно, щоб скромні працівники ДП «Документ» їздили на дорогих нескромних автомобілях, наприклад щаслива жителька голосіївки в Києві – на чорному Porsche … певно хтось подарував на Святого Миколая за хорошу службу... Ми вже не говоримо, що правил дорожнього руху, а саме - паркування транспортних засобів, такі люди не дотримуються. А жовта лінія розмітки - для дорогих лакованих авто і взагалі не указ...

До речі, після нашого звернення кудись поділася вивіска, а на ній було написано, що дане підприємство займається виготовленням термінових документів. Дивлячись на зроблені фото фасаду будинку «до того» і «після того», дивуймося разом!

Може то випадково так із вивіскою, а може і ні, – це ми окремо ще з’ясуємо. Та й правоохоронні органи мали б бути до такого пильнішими. Самі ж громадяни, мабуть, з нетерпінням чекають, коли ж відбудеться реформа МВС України і так звана оптимізація...

На інформаційні запити, що були надіслані з редакції ми отримали відповіді. Щоправда не зовсім такі як ми просили (бо ми ж просили повні, правдиві, точні, вичерпні та достовірні), на наш погляд, жодну із відповідей, котрими хочемо поділитися, не можна назвати точним і правдивим повним та грамотним документом... Судіть самі.

І хоч калуські міліціонери стверджують, що ніяких скарг та заяв із згаданих нами паспортних питань в 2010 році не надходило, пропонуємо Вашій увазі, дорогі читачі, відповідь із міськвідділу, котра суперечить попередньому твердженню...

Сподіватися на щиру допомогу цих службовців, на нашу думку, наївно і не варто. Тут хіба можна сподіватися на реформу в структурі служб міністерства і ліквідацію «підприємств-клонів»... А поки-що виготовляємо паспорти за основними чотирьма згаданими способами.

При відвіданні ВГІРФО не забувайте необхідні документи, гроші та хороший настрій, а фотографію усміхненого громадянина співробітники ВГІРФО роблять на місці.

Бажаємо успіхів із новеньким паспортом громадянина України для виїзду за кордон!

В такі моменти хочеться наново перечитати та перефразувати емоцію призабутого вірша Володимира Маяковського про паспорт: «…Я достаю из широких штанин дубликатом бесценного груза… Читайте, завидуйте, я — гражданин…»

Автори залишають за собою право звернутися до прокуратури, суду та інших правоохоронних органів для забезпечення особистого громадянського та професійного права на інформацію, а також на вчасну, повну, точну, вичерпну, правдиву та достовірну відповідь на інформаційний запит від органів влади, підприємств, установ та організацій, незалежно від форми власності і притягнення винних осіб до відповідальності за порушення права на інформацію, а також право на звернення про перевірку відомостей про ймовірно вчинені правопорушення чи злочини.

Ігор Ткач, інформаційний аналітик та спеціальний кореспондент газети «Вікна».

Здійснено за підтримки проекту "Сприяння розвитку журналістських розслідувань у місцевій пресі". P.S. Матеріал стосується подій м. Калуш та Івано-Франківської області в Україні, та був опублікований 15 квітня 2011 року в газеті "Вікна", www.vikna.if.ua