Мови

 

Message надії: ексклюзивний репортаж із церемонії нагородження переможців конкурсу "Репортери надії в Україні"

28 вересня у Львові урочисто відзначили дипломами та подарунками переможців II Всеукраїнського конкурсу «Репортери надії в Україні». Захід відбувся у теплій та душевній атмосфері в Українському католицькому університеті.

12 авторів, матеріали яких відібрало почесне журі, зайняли перше, друге і третє місця у чотирьох номінаціях: «Суспільство», «Економіка», «Культура», «Релігія». Дипломи конкурсу також отримали автори фінальних робіт. Автори, які посіли перші місця у кожній окремій номінації, отримали сертифікат на суму 3000 гривень, статуетки та дипломи учасників конкурсу. Автори, які отримали другі та треті місця – дипломи учасників конкурсу та призи.

Нагороджували номінантів члени почесного журі: головний редактор газети «Високий Замок» Наталія Балюк, шеф-редактор, ЗАТ «Телекомпанія Люкс» Парасковія Дворянин; директор Релігійно-інформаційної служби України (РІСУ) Тарас Антошевський; керівник відділу інформації та зовнішніх зв’язків Українського католицького університету (УКУ) о. Павло Худ та не зміг прибути на урочистість український журналіст (проект «Телекритика»), письменник та блогер Отар Довженко.

На початку урочистостей слово сказала минулорічна переможниця I Всеукраїнського конкурсу «Репортери надії в Україні», журналіст ТРК «Люкс» Христина Стець у категорії "Телебачення".

«Я довго думала, що можна сказати журналістам, яких не здивуєш гарними словами та промовами. Конкурс «Репортери надії» - це конкурс, який доводить нам, що в житті не настільки важливим є велетенський потік світла, як лише його маленький промінчик. Це означає всього лиш те, що для того, аби в кожної людини з’явилася надія, треба не так багато, як нам може здатися. Інколи навіть найменший слід у серці допомагає дозволити цій надії не згаснути, - поділилась Христина Стець. - Сьогодні мені пригадуються голлівудські фільми, вкінці яких завжди настає happy-end, бо хтось піднімає інших людей з колін, рятує їх від розпачу. Журналісти – це саме ті люди, які час від часу піднімають із колін нас, допомагають повірити у щось добре. І так само, як наприкінці голлівудських фільмів героям аплодують стоячи, так і я сьогодні аплодую таким журналістам».

Ректор Українського католицького університету Борис

Ґудзяк висловив своє захоплення проведеним конкурсом і репортерами, які змінюють світ на краще: «Інколи слова можуть мати формальний характер. Я прийшов сюди сьогодні не тому, що як ректор мав би тут бути, а тому що хочу зарядитися духом надії. Адже надія випереджує нас самих. Вона не панує над іншими, а часто є самітньою. Вона мешкає там, де кожен з нас хотів би бути. Хочу запевнити вас, що Господь благословляє надію, благословляє всі інвестиції в неї, всі жертви, пов’язані з нею. Надія допомагає нам вірити в те, що хоч ми і не можемо отримати усього бажаного відразу, проте цього можливо добитися, зберігаючи її у своєму серці».

Фіналістів у рубриці «Релігія» нагородив директор Релігійно-інформаційної служби України (РІСУ) Тарас Антошевський. Третє місце отримала Юлія Роїк (радіо «Воскресіння», м. Львів) за матеріал «Християнська сім’я - свята». Друге місце – Катерина Щоткіна (газета «Дзеркало тижня, Київ) за матеріал «Зароджене життя - що з ним робити?», який стосується теми абортів. Переможницею стала Ірина Матвієнко (студія «VitaGraf», м. Київ) із сюжетом про Володимира Тимощука та молитовну смс спільноту.

«Хочу подякувати за високу оцінку нашої роботи. Головним у цьому сюжеті було показати, яка могутня сила надії живе в нашому героєві, і як ця сила допомогла йому вижити після невтішного діагнозу лікарів ( в 2004 році пану Володимиру поставили діагноз - рак крові). Але він не склав рук, і досі щасливо живе. Він батько шістьох дітей, двоє із яких народилися уже після оголошення діагнозу. Наш герой щоденно відправляє від 5 до 100 смс-молитов за людей, які є у важких життєвих обставинах. На це він витрачає від 30-40 хвилин до 8 годин на день», - зі слізьми на очах говорила переможниця Ірина Матвієнко.

Переможців у рубриці «Культура» нагородила головний редактор газети «Високий Замок» Наталія Балюк та керівник відділу інформації та зовнішніх зв’язків Українського католицького університету (УКУ) о. Павло Худ. Третє місце отримала Анастасія Мельниченко (журнал «Український тиждень», м. Київ) за статтю «Культура в законі». Друге місце – Леся Вакулюк (телеканал «Інтер», місто Київ) за сюжет «Откуда взялись бойки у Херсонской области». Переміг у цій номінації сюжет Оксани Сенишин «Вишивальниці» (ТРК «Люкс», м. Львів, ТБ). Пройнята до сліз долею своєї героїні, переможниця сказала: «Я знаю героїню свого сюжету всього лиш кілька хвилин, але вважаю її своїм вчителем. Лише побачивши таких людей, ми розуміємо, що у нас є все, а у неї нічого. У неї померли батьки. Вона живе за відчиненими дверима, бо навчає дітей мистецтву вишивання і боїться, що якщо із нею щось станеться, щоби хтось прийшов на поміч. Я не побачила у її домі образів Ісуса Христа чи Діви Марії, але впевнена, що вони живуть у її серці.І та жінка живе надією, яка у неї дуже сильна. Я не можу назвати себе репортером надії. Коли я вступала на факультет журналістики, то, як і всі, хотіла змінити світ, хоча невдовзі зрозуміла, що це зробити надзвичайно важко. Але ми все-таки можемо спробувати, показуючи людям такі сюжети, даруючи їм надію».

На урочистостях була присутня і Наталія Розинська, журналістка телеканалу «Перший Національний» (м. Київ), яка була відзначена дипломом за телесюжет «Симоненко. Боротьба за Україну – триває» : «Я б хотіла сьогодні сказати ще одне слово про надію. В одинадцять років я втратила батьків. Але, все-таки, мріяла про журналістику, хотіла працювати на центральному телеканалі. І Бог допоміг у тому, аби моя мрія здійснилася. Господь допоміг мені стати тим, ким я є зараз. Саме у цьому моя надія».

Переможців у номінації «Суспільство» нагородила шеф-редактор ТРК «Люкс» Парасковія Дворянин. Третє місце посіла Оксана Височанська (телеканал «ЗІК», м. Львів) за телесюжет «З батьками і без. Контрасти дитячого життя». «Мушу сказати, що Оксана дуже щиро робить свою програму, показує у ній історії життя дуже світлих та добрих людей», - додала Парасковія Дворянин.

Друге місце отримала Леніна Бичковська (газета «Факти», м. Рівне) за статтю «Могу делать абсолютно все: резать, пилить, рубить и даже шить. Правда, иголка крохотная, и приходится повозиться, чтобы продеть нитку в ушко». Перемогла у номінації «Суспільство» Тетяна Кирпа (газета «Гривна», м. Херсон) за статтю «Я сделал малое из того, что в моих силах, чтобы спасти ребенка». «Ви настільки живо написали в своєму матеріалі про тих діток. В газетних матеріалах таке зустрічається дуже рідко», - сказала Парасковія Дворянин.

Тетяна Кирпа: «Писати матеріали на теми, які несуть надію, дуже складно. Важко в тому плані, що про важливі речі треба вміти сказати небанально та душевно».

Вручити нагороди переможцям останньої рубрики «Економіка» запросили головного редактора газети «Високий Замок» Наталію Балюк. Третє місце у цій рубриці посіли Бражиненко (Александрова) Ксенія, Галяс Олександр, газета «Порто-франко», м.Одеса. Матеріал «Пристанище вечности» (преса). Друге – Юрій Райхель (журнал «Український тиждень», м. Київ) зі статтею «Альтернативний атом». Переміг у номінації газетний матеріал «Екоїсти» Інни Завгородньої (журнал «Український тиждень», м. Київ).

Про своє враження про роботу переможниці розповіла головний редактор газети «Високий Замок» Наталія Балюк: «В матеріалі Інни мене, насамперед, зацікавив заголовок, оскільки як редактор я завжди звертаю увагу спочатку на заголовки. Хороший заголовок гарантує половину успіху матеріалу, спонукає читачів до його прочитання. Талановитий заголовок – це 80% успіху статті».

Інна Завгородня: «Моє зацікавлення темою свого матеріалу виникло тоді, коли я відвідала один із супермаркетів. Тоді я зрозуміла, що поняття «еко» - це не «екологічний», а «економний». Тобто, тема здалася мені цікавою, адже вона стосується підміни понять. Матеріал важливий для мене, оскільки він про людей, які займаються виготовленням продуктів харчування. Як журналістові мені приємно зустрічатися з критикою. І, звісно, приємно отримати цю нагороду».

Відзначили дипломом також дівчину 14 років з Луганської області Оксану Мартинову як наймолодшу учасницю конкурсу.

«Мене дуже розчулили промови переможців конкурсу. І, звичайно, сюжети та історії, відзначені сьогодні. Особливо рада за нашу співробітницю Оксану Сенишин, що перемогла у рубриці «Культура». Матеріали, представлені сьогодні, справді гарні. Вони несуть до людських сердець надію, не залишаючи жодного місця для відчаю», - поділилась враженнями Ірина Кондратюк, кореспондент ТРК «Люкс», що ввійшла до фіналу у номінації «Культура».

Наприкінці церемонії зачарувала своїм голосом молода виконивиця Оксана Винницька: «Хочу привітати усіх переможців конкурсу. Колись хтось сказав, що люди – це ангели з одним крилом, і літати можуть лише тоді, коли когось обнімають».

Довідка

Нагадаємо, що «Репортери надії» - це конкурс на кращу статтю, репортаж або програму, яка є «інформацією-носієм рішень», тобто не лише предсталяє важливі питання сучасного суспільства, а й дає на них конкретні відповіді і показує шляхи вирішення проблем та спонукає людей до дій. Загалом участь у конкурсі взяло понад 800 робіт з усіх областей України та АР Крим. Від журналітів надійшло понад 250 конкурсних матеріалів. Крім того, протягом року студенти Магістерської програми екуменічних наук Українського католицького університету у м. Львові відібрали ще близько 600 робіт, здійснивши моніторинг українських ЗМІ. Кожен конкурсний матеріал було оцінено тричі і відібрано у номінації : «суспільство» - 13 робіт, «культура» - 11 робіт, «релігія» - 10 робіт, «економіка» - 11 робіт. Організатор конкурсу – Інститут екуменічних студій Українського католицького університету за підтримки французької асоціації « Репортери надії».