Мови

 

ФІНАЛІСТ. Тетяна Сивоконь, Микола Городецький – «Вуличні художники розмальовують обшарпані стіни старих будинків у Кам’янці-Подільському» (5 канал)

На сучасні артоб`єкти просто неба перетворилися обшарпані стіни старих будинків Кам`янця-Подільського. Кращих вуличних художників із України, Росії, Білорусі, Іспанії та Польщі зібрав мистецький фестиваль «Республіка». Протягом тижня вони намагаються змінити «обличчя» стародавнього міста над Смотричем. Їхня зброя - мистецтво, стверджують учасники Міжнародного фестивалю «Республіка». І хоча у кожного з них – свій стиль і техніка, мета – спільна: зробити мистецтво доступним для усіх.

Пшемек Блейзек, вуличний художник (Польща): "Ми працюємо в такому сюрреалістичному стилі. Хочемо, щоб люди у своєму буденному житті трохи відволікалися від щоденних турбот і щоб наші картини могли їх хоча б трішки розрадити, на хвилинку відволікти від проблем сьогодення".

Озброївшись інструментом, 30 стріт-артівців із 5-ти країн взялися до роботи. На створення однієї картини кожна команда витрачає понад 60 літрів акрилової фарби та 100-200 балончиків спрею.

Ольга Чайковська, організатор фестивалю «Республіка»: "Все робимо власними силами за власний кошт. Аби показати людям, що мистецтво можна винести на вулиці, і не все, що написано на стіні – це реклама, і не все, що говорять зі сцени – це є комерція".

Кошти заробляють за рахунок музичної частини фестивалю, яка відбувається у Старій фортеці. Та запорука успіху, кажуть - це оригінальний ескіз малюнка і копітка праця.

Вуличний художник: "Ми работаем с баллонами, в основном. Рисуем уже два дня. Так как работа очень кропотливая, надо еще пару дней".

Андрей Каде, вуличний художник (Білорусь): "Там изображена некая эко-защитница Каменца-Подольского, которая пытается уберечь город от экологических катаклизмов, да и просто от загрязнения окружающей среды. Или типовой серой застройки города".

Долаючи страх висоти, вуличні художники за тиждень перетворили 2000 квадратних метрів непривабливих стін на шедеври сюрреалізму.

Учасник фестивалю: "По місту з’явилося дуже багато таких малюнків, стін, які привертають увагу всіх прохожих. І також дітям це все подобається".

Місцевий хлопчик: "В старому місті я бачив, як на будинках малюють дуже красиві картини. Мені такі малюнки дуже подобаються і я хочу також навчитися. Вони говорять російською та польською мовою… Мабуть, вони з інших країн".

Влада Кам`янця-Подільського дозволила стріт-артівцям розмалювати стіни 9-ти житлових будинків. Організатори «Республіки» сподіваються, що наступного року акція буде масштабнішою, бо тоді на фестивалі очікують набагато більше учасників.

Анастасія Савицька, Олександр Майборода, Хмельницька область, 5 канал.