Мови

 

Відбувся перший випуск на річній сертифікатній програмі «Медико-психологічний та соціальний супровід осіб з особливими потребами»

2011-02-01 12:15

Це перший випуск на сертифікатній програмі, де 15 студентів прослухали 9 модулів загальним обсягом 250 годин та отримали сертифікати, видані Українським Католицьким Університетом та Міжнародною Федерацією «Лярш».

Урочистості з нагоди випуску не були схожими на офіційне вручення сертифікатів, але певним роздумуванням над цінностями та здобутками у процесі навчання. Теплими словами випускників привітали Ірина Роговська, заступник директора ІЕС та адміністративний директор програми, Оксана Винярська, педагогічний директор програми, Ніна Гайдук, завідувачка секцією соціальної роботи, доцент кафедри соцології та соціальної роботи Інституту гуманітарних та соціальних наук НУ "Львівська Політехніка", Олег Романчук, психотерапевт, дитячий лікар-психіатр, керівник відділення «Розвитку дитини» Навчально-реабілітаційного центру «Джерело», Сестра Лукія Мурашко, провідник спільноти «Лярш». Почесним гостем заходу була Мішель Дормаль, навчальний тренер Міжнародної Федерації «Лярш», супервізор програми.

«Наша формація – це є стосунок. Ми цілих дев’ять місяців взаємодіяли на різних рівнях: взаємодія у групах, між викладачами, взаємодія на екзаменах, взаємодія при прийняті проектів… Але насправді той курс кожного з нас сформував», - ділиться педагогічний керівник програми Оксана Винярська.

Для Ніни Гайдук ця програма була подорожжю, яка дозволила зрозуміти краще самих себе, своїх друзів. «Це був такий єдиний порив, результатом якого була синергія, новий рівень розуміння, нове бачення людини. Я вірю, що маючи таких талановитих, віданних, люблячих студентів обов’язково будемо мати подальші позитивні кроки», - запевнила викладачка програми Ніна Гайдук.

Навчання на програмі тривало два семестри від лютого 2010 року до січня 2011 року. За цей час студенти багато чого навчились та досягнули. Тому під час урочистостей вони підготували своєрідний творчий звіт, який розчулив усіх присутніх. Молоді люди презентували фільм про миті свого навчання та зростання на предметі "Танцетерапія" під назвою «На шляху до доброзичливості». А також поставили виставу «Маленький принц», де розкрили глибину людських взаємин та потребу опікуватись потребуючими.

Олег Романчук, звертаючись зі словами вдячності до випускників, зазначив: «Це є курс про те, як іти дорогою і супроводжувати один одного. Думаю, що людині у дорозі дуже потрібно світло, і тому я дуже сподіваюсь, що цей курс вам додав ясності, і в ньому найбільше світла було спрямовано на людину».

Після урочистого вручення сертифікатів слухачам програми «Медико-психологічний та соціальний супровід осіб з особливими потребами» слово мала навчальний тренер Міжнародної Федерації «Лярш» та супервізор програми Мішель Дормаль. «Треба насмілюватись, треба насправді мати довіру, особливо мати віру у те, що ми у своїх стосунках зможемо поступувати далі у житті і не боятись нашої вразливості, бо саме у вразливості є скарб людської істоти. І саме ці слова насмілюватись, вірити, є моїм посланням для вас. Не знаю, куди ви підете далі, але насмілюйтесь», - висловила побажання майбутнім фахівцям Мішель Дормаль.

Довідка: Річна сертифікатна програма була відкрита з метою здійснювати супровід людей з особливими потребами у світлі нового бачення особи, базований на холістичній, біопсихосоціальній моделі здоров’я. Вона готує фахівців, здатних професійно здійснювати супровід осіб з особливими потребами, а саме осіб з різними видами неповносправності, узалежнених, осіб похилого віку, хворих, невиліковно хворих, самотніх. Сертифікатна програма «Медико-психологічний та соціальний супровід осіб з особливими потребами» створена на базі програми Міжнародної Федерації «Лярш», яка успішно реалізовується у Франції впродовж 10 років.

Інститут екуменічних студій