Мови

 

Подорож у дусі практичного екуменізму

2010-11-01 13:45

В рамках візиту вони мали нагоду відвідати м. Орадеа,  познайомитися зі  історією та культурою румунських угорців,  взяти участь у протестантській літургії, оглянути визначні місця та просто поспілкуватися зі своїми однолітками.  Протягом  чотирьох днів студенти відвідували церкви різних конфесій, вивчали їх історію і сучасний стан. Завдяки гостинності та відкритості священиків та пасторів, вони мали можливість ставити найрізноманітніші питання і отримувати на них відверті відповіді. Надзвичайно цікавими були зустрічі з православним священиком, деканом православного інституту Штефаном Ільйае та викладачкою з протестантського інституту Фокою Ван де Бік. Схожі моменти в історії українських та румунських церков, періоди їх переслідування та підпільної діяльності допомагали студентам краще зрозуміти один одного.

Неабияке задоволення усі отримали від культурного вечора, на якому кожна сторона представляла багатство свого фольклору. Запальна етнічна музика, народні забави, танці та задушевність пісень створювали неповторну атмосферу. Пізнавальним став також візит до угорського села, в якому студенти мали нагоду побачити церкву збудовану 1241 році та відвідати музей угорського побуту. Згадана церква дуже зацікавила студентів. Сьогодні вона належить реформованій спільноті, але тим не менше на її стінах ще можна побачити старі фрески, датовані 14 століттям.

Духовному єднанню сприяв також візит до православного монастиря Нікула, в якому зберігається чудотворна сльозоточива ікона.

Атмосфера дружби і готовності до співпраці ні на хвилинку не зникала. Варто зазначити, що це вже не перший приклад товаришування Протестантського інституту та Інституту екуменічних студій. Навесні минулого року румунські студенти гостювали у Львові. Свою кооперацію інститути планують продовжувати і надалі.

Нові знайомства, незабутні враження і досвід практичного екуменізму - це те з чим повернулися студенти МПЕН після візиту в Румунію.