Мови

 

Відсоткова філантропія : представлено законопроект про підтримку неприбуткових організацій

2010-06-08 12:30

Механізм, що пропонується до запровадження законопроектом «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки неприбуткових організацій», у практиці іноземних держав отримав назву “відсоткова філантропія“ і полягає в тому, що платник податку на доходи фізичних осіб (ПДФ) має право переадресувати певний відсоток (%) свого податку, який вже є сплачений до відповідного бюджету, на суспільні потреби – безпосередньо до організації, яка займається вирішенням суспільної проблеми.

Як зазначає начальник експертно-аналітичного відділу управління «Секретаріат ради» Львівської міської ради та розробник цього законопроекту Наталія Алексєєва, причина підготовки такого документу – це не тільки успішна практика Східної Європи, але й обставини, що сьогодні існують в нашій державі, які й стали вагомими причинами підготовки, адже на сьогоднішній момент немає законодавчого механізму, який стимулював би благодійництво для фізичних осіб.

У даному законопроекті термін відсоткова філантропія отримав назву трансфер податку. Трансфер податку може бути здійснено резидентом, який має ідентифікаційний код, заповнив декларацію, з відповідним додатком, де вказав назву неприбуткової організації. Щороку на користь неприбуткової організації він може скерувати трансфер податку (2 %) лише на користь однієї неприбуткової організації. «Саме завдяки такому механізму громадські організації мають стати більш публічними, структуруватись та визначитись у сфері діяльності», - вважає Наталія Алексєєва.

Законопроект уже зареєстрований у Верховній раді народними депутатами С. Курпілем (БЮТ), П.Писарчуком (Партія регіонів), В.Стретовичем (НУНС). «Цей законопроект підтримали представники трьох найбільших сил, які є у Верховній Раді і це є запорукою того, що він можу бути підтриманий більшістю, яка є у ВР, а не опозиційними силами», - наголосив народний депутат від фракції БЮТ Степан Курпіль. За його словами, проходження цього законопроекту буде непростим, тому що у його важливості потрібно буде переконати провладну коаліцію. "Також потрібно буде переконати і уряд, і податкову адміністрацію, що це є важливий законопроект і, нехай невеликий, крок на шляху європейської інтеграції України" - додав парламентарій.

Володимир Стретович (НУНС) запевнив громадськість у тому, що буде докладати усіх зусиль для того, щоб цей законопроект побачив світ: «Це є правильний шлях, європейський, третій шлях, який приведе до трансформації суспільства в цілому, коли багаті поділяться з бідними, а ті, що бажають допомогти тому, хто потребує, зроблять це в абсолютно легальний спосіб за допомогою державного органу, яким є Податкова адміністрація».

Ця норма підтримки громадського сектору довела свою життєздатність в Угорщині, Словаччині, Румунії, Польщі та Литві.Голова управління інформаційно-аналітичного «Центру філантропії» Світлану Куц підкреслила, що у Словаччині громадські організації цьогоріч залучили понад 3 млн. євро, а в Угорщині залучають понад 500 тис. євро щорічно. «Завдяки цьому можна конкретно цільовим чином допомогти реалізувати абсолютно цікаві ініціативи, ініціативи потрібні суспільству, які можуть стати проривом, і це відбувається сьогодні у країнах східної Європи». - зауважила Світлана Куц.

Учасники заходу закликали політичну еліту та громадськість усвідомити, що без розвиненого третього сектору будувати цивілізоване суспільство вкрай важко.

Під час II Екуменічного Соціального Тижня з ініціативи Інституту Екуменічних Студій та за участі організацій громадського сектору був розроблений законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки неприбуткових організацій".