Мови

 

До Інституту екуменічних студій завітав відомий американський богослов-літургіст Девід Фаґерберґ

2010-06-01 10:15

Богослов-літургіст Девід Фаґерберґ також провів семінар-зустріч «Theologia prima, або що таке літургійне богослов'я?», де порушив питання суті літургійного богослов'я і як його досліджувати, а також питання відношення літургійного богослов'я до інших сфер богослов'я та ін.

У своїй лекції Девід Фаґерберґ наголосив, що lex orandi творить lex credendi, тобто закон молитви є джерелом віри Церкви: «Спочатку три божественні особи Пресвятої Трійці почиталися у благовійній молитві вірних, а потім це вчення було сформульоване у Символах віри».

Автор пропонує дивитися на світ через літургію. «Літургія - це зв’язок між Церквою та світом. Христос не приніс нам нові рубрики, але щоб ми мали життя вічне... І це життя дається нам літургійно, - зазначив богослов-літургіст. - Церемонії та обряди є вершиною айзбергу, тою видимою вершиною, яку ми можемо побачити. Таїнство робиться видимим через Таїнства».

Наприкінці Девід підсумував, що Літургія або літургійне богослов’я не є справою лише деяких вибраних осіб, якогось літургійного комітету, музикантів чи науковців, але справою усіх людей, які покликані до обожествлення та входдження у нове життя через пасхальне таїнство.

Девід Фаґерберґ є провідним голосом у сучасній дискусії про поняття й роль літургійного богослов'я в житті Церкви. Його опубліковані книги: Що таке літургійне богословя? (1992), Theologia prima: що таке літургійне богословя? (друге видання ) та інші книги і статті.