Мови

 

Розпочався новий навчальний рік на Магістерській програмі екуменічних наук в ІЕС

2010-02-09 12:15

Цього року на МПЕН вступило двадцять сім студентів, з яких дванадцять обрали спеціальність «релігійна журналістика», тринадцять – «християнська етика» і двоє - нову спеціалізацію «медико-психологічний та соціальний супровід осіб з особливими потребами». Слід відзначити, що це представники різних конфесій: православні, греко-католики та протестанти. Це вже п`ятий набір на МПЕН.

Звертаючись до студентів, о. Борис навів приклад життя Ігоря Шевченка видатного вченого, гарвардського професора, який «заохочував не йти на компроміс з якістю, не переживати про кількість, не сходити на якісь соціологічні міркування, чи піарівські манівці». «Не бійтеся бути іншими задля якості. – сказав ректор. - Тобто не просто «іншими». Але іншими в моральному вимірі, іншими в спілкуванні, іншими у відкритості, іншими у вимірі вимог, насамперед перед самими собою.

Ректор УКУ висловив сподівання, що серед студентів МПЕН буде багато молодих людей, загартованих в обставинах, де їм не давали гарних обіцянок щодо легкості життя, і саме це навчить їх говорити прямо у вічі правдиві речі. Саме тоді їх вклад не тільки в міжцерковні відносини, але взагалі в громадське життя, в культуру, в політику і навіть в економіку буде вагомим.

Вітання від ректорату ЛНУ ім. І. Франка висловив Андрій Наконечний, заступник декана філософського факультету, доцент кафедри філософії ЛНУ ім. І. Франка. Він наголосив, що наша держава сьогодні потребує високодуховних особистой, які спроможні жити в релігійно плюралістичному суспільстві. «Система сучасної освіти збагачується саме такими навчальними програмами, як МПЕН.

Спеціалізація «християнська етика та релігійна журналістика» сьогодні є надзвичайно актуальними та популярними». – сказав Андрій Наконечний. Він також зазначив, що студенти, які будуть навчатися на МПЕН цього року, є кращими студентами філософського факультету ЛНУ ім. І. Франка., і це є доконаний факт. 

Вітаючи студентів, директор ІЕС Антуан Аржаковський поділився своїми враженнями від останніх зустрічей із високоповажними представниками різних Церков, які висловили свою підтримку всієї діяльності Інституту, і зокрема МПЕН. Серед них: кардинал Вальтер Каспер, голова Папської ради зі сприяння християнській єдності, Глава УГКЦ Любомир Гузар, екс-секретар Всесвітньої Ради Церков Конрад Райзер.

Спеціально запрошеним гостем урочистостей стала Люба Сорокіна, журналістка із 9-річним досвідом роботи для Телевізійної служби новин телеканалу «1+1», директор продакшн-студії «Талан». Вона прочитала лекцію на тему «Суспільна відповідальність чи суцільна безвідповідальність», в якій в першу чергу наголосила на тому, що безвідповідальність породжена невіглаством. Вона сказала, що сьогодні журналістика відчуває брак фахівців в релігійній тематиці, які б фахово висвітлювали і коментували релігійні події.

«Сьогодні журналіст має величезну свободу вибору, але ця свобода передбачає відповідальність за написане, сказане, показане. - сказала Люба Сорокіна. – Саме ЗМІ формують світогляд суспільства. Але більшість ЗМІ є комерційними, а через це тему того, що вони представляють, диктують гроші. Саме тому тут є дуже важливою відповідальність кожного окремо взятого журналіста, бо ми, на жаль, не маємо сміливості заявляти про іншу точку зору».

МПЕН є спільною програмою Українського Католицького Університету та Львівського національного університету ім. І. Франка. Вона започаткована у 2006 році у співпраці з європейськими католицькими університетами.