Мови

 

Міжконфесійна молитовна зустріч в рамках Тижня молитов за єдність християн

2010-01-21 17:30

У молитовній акції взяли участь представники різних Церков і християнських спільнот Львова, зокрема УГКЦ, РКЦ, УАПЦ, Вірменської Апостольської Церкви (ВАЦ), Церкви християн віри євангельської України (ЦХВЄУ). Організатором заходу виступив Інститут екуменічних студій УКУ у партнерстві з Комісією УГКЦ для сприяння єдності між християнами.

 

Під час спільного молебня до присутніх звернулися о. д-р, ректор УКУ Борис Ґудзяк, настоятель львівського кафедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці ВАЦ о. Тадеос Ґеворґян, о. д-р Олександр Бішко (РКЦ) та Тарас Дмитрик, голова Ставропігійного Братства Андрія Первозваного (УАПЦ). Усі акцентували на потребі єдності між християнами та зростання усвідомлення глибинних її основ.

 

«Не завжди ми правильно розуміємо, що таке єдність. Адміністративне об’єднання не є ще возз’єднанням духовним... Ісус створив одну Церкву, є її Головою, а ми — тілом Церкви. Тому, насправді Церква і сьогодні уже — не розділена, а єдина, оскільки Головою її є один Ісус Христос», — зазначив у проповіді о. Тадеос. Він наголосив, що наша духовна єдність є найважливішою, та що базується вона на Святому Письмі та Символі віри, що його визнає кожен християнин, базується на любові один до одного.

 

Саме в любові, як зазначив згодом о. Борис Ґудзяк, довершується наша єдність, «свята єдність, єдність любові людей під одним Господом». Ректор УКУ також відзначив важливість бажання єдності. Він наголосив, що Митрополит Андрей Шептицький, задумуючись над питанням відсутності єдності між християнами, важливою причиною називав відсутність бажання такої єдності у самих християн. «Цей Тиждень молитов за єдність християн уже зазнає успіху, коли хоч трохи підсилить наше бажання єдності», — зазначив він та наголосив, що поділ остаточно може бути вилікуваний лише Богом, тому «ми не мало зробимо, коли почнемо не перешкоджати Йому». Ректор УКУ наголосив, що, можливо, «наша молитва не є досконалою, знайдуться завжди незгодні з якимось нюансами, але найважливішим є пошук, бажання спільно славити Бога та просити його про вдосконалення».

На потребі діяльності християн у справі єдності наголосив о. Олександр. Він закликав присутніх не лише молитвою, а й ділами сповняти своє християнське покликання, усвідомити, що людина є найбільшою цінністю для Бога, людина та її спасіння.

Єпископ Василь Боєчко (ЦХВЄУ) провів паралель між поділом українського суспільства та поділом Церкви, саме наслідком останнього він назвав роз’єднання, яке спостерігаємо в українському суспільстві. «Живемо в час неспокою в нашому краї. Ми бачимо, що наш народ є розділений, тривожно розділений», — констатував він. «Чи не є злочином, коли люди довіряють Церкві, Церква має найбільший рівень довіри у нашому суспільстві, а не виправдовує цього», — продовжив єпископ.

Навівши приклади, коли в переломні періоди голос християн України звучав єдино та був у єдності своїй почутим та ефективним, єпископ Василь Боєчко зазначив, що такі приклади повинні заохочувати нас, адже перед нами — «велика справа порятунку нації».

«У проміжку між першим та другим туром виборів маємо особливо молитися. Якщо Господь не втрутиться, ми можемо опинитися в дуже складному становищі з-поміж народів світу», — наголосив він та зазначив, що вважав для себе необхідним бути на цьому заході, який є важливим внеском як для християнства загалом, так і для України. «Не припиняймо молитися за долю нашого краю», — закликав він усіх присутніх.

Подякував організаторам і всім присутнім також голова братства Андрія Первозваного УАПЦ, відзначивши, що Львів — це місто, де особливо відчувається екуменічний дух.

Після молитви та перегляду пантоміми молодіжної християнської спільноти «Живий вогонь» учасники заходу продовжили спілкування у неформальній атмосфері.

http://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/interchurch_relations/33964/