Мови

 

«Чи можуть Східні Католицькі Церкви говорити одним голосом? Можуть і повинні!», - Блаженніший Святослав Шевчук

2022-12-09 18:30

«Екуменічна діяльність є пріоритетом нашої Церкви. Тема може виглядати декому провокуючою, але в сучасному екуменічному діалозі всі сторони розглядають Східні Католицькі Церкви такими, якими вони є – Східними Католицькими Церквами у сопричасті з Апостольським Престолом. До нас часто зневажливо ставилися, вважаючи нас плодом уніатизму. Завдяки справжньому діалогу, більшість православних церков нас уважають Церквою-сестрою. УГКЦ постійно осучаснює та вдосконалює свою екуменічну позицію. Чи можуть Східні Католицькі Церкви говорити одним голосом – можуть і повинні! Життя змушує нас, східних католиків, говорити одним голосом. Європа стає цікавим контекстом, який запрошує всіх східних католиків до спільної праці. Ми потребуємо спільну концепцію на тему екуменізму. Одноголосся ні в якому разі не заперечує єдності в різноманітті. Смиренність і мудрість єднає людей між собою», - розпочав конференцію Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).

«Ми, латинники, не можемо бути католиками без наших східних братів. Східні Католицькі Церкви мають що сказати одна одній, мають що сказати Латинській Церкві. Ми потребуємо чути Східні Церкви у Католицькій Церкві. Ви можете принести нам дещо у дусі Другого Ватиканського Собору», - заявив Генеральний директор благодійного фонду l’Oeuvre d’Orient о. Паскаль Гольніш.

«Чи можуть Східні Католицькі Церкви говорити одним голосом? Моя відповідь однозначно так» - це слова о. проф. Едварда Алама, але вони дуже чітко резюмують головну думку доповідей кожного спікера історичної сесії конференції. Професор з Лівану представив свої церковні рефлекції над єдністю Східних Католицьких Церков. Історичний контекст унійної традиції досліджував о. Юрій Аввакумов, професор історії богослов'я в католицькому Університеті Нотр-Дам у США. Про «30 років після Баламанду – що Східна Католицька Церква з периферії пропонує Вселенській Церкві?» - розповіла Інес Анджелі Мурзаку, професорка релігії в Університеті Сетон-Холл в Нью-Джерсі, директорка програми католицьких студій і голова-засновниця кафедри католицьких студій в Університеті Сетон-Холл.

Директор Інституту історії Церкви, проректор із зовнішніх зв’язків Українського католицького університету проф. Олег Турій роздумував над тим, що об’єднує католиків візантійського обряду у Центральній та Східній Європі. Про синодальну концепцію традиції та ідею церковної ідентичності доповів проф. Берт Ґроен, президент Товариства східної літургії, координатор австрійської секції Робочої групи доцентів католицької літургії, член правління фундації Pro Oriente, член правління Фонду візантійських студій Бредіуса, член координаційного комітету міжнародної католицько-православної богословської робочої групи св. Іринея.

Літургійну секцію Міжнародної наукової конференції розпочав о. проф. Василь Рудейко, говорячи про літургійні традиції Східних Католицьких Церков і питання латинізації чи потреби делатинізації.

Диякон проф. Данило Галадза досліджував літургійне вираження єдності та сопричастя: поминання ієрархії у Східних Католицьких Церквах візантійського обряду. Про вірменський досвід у багатоголоссі Східних Католицьких Церков учасники конференції слухали від о. Рафаїла Стронціцького.

Під час еклезіологічно-канонічної секції відбулася презентація нещодавно опублікованих книг проф. Ярослава Скіри та проф. Пітера Де Мея «Metropolitan Maxim Hermaniuk, Vatican II and the Ukrainian Greco-Catholic Church» та «The Catholic Church and its Orthodox Sister Churches Twenty-Five Years after Balamand».

Опісля про геніальну ідентичність та екуменічну роль Східних Католицьких Церков розповів о. проф. Габріель Гашем з Лівану. «Східні Католицькі Церкви – спільна місія? Один голос? Один код? Одне серце!» - з такою доповіддю виступив о. проф. Едвард Фаруджа.

Про те, як говорити унісон і в «багатозвучності» в Католицькій Церкві – розповів о. проф. Санні Томас Коккараваліл. «Найбільший урок, який ми можемо отримати від Церкви Нового Завіту, полягає в тому, що кожна Церква, залишаючись у католицькій спільноті та беручи участь у своїй місії, може і зобов’язана зберігати свій конкретний голос і говорити ним. Однак, коли Східні Католицькі Церкви мають говорити про віру та інші основні принципи, усі вони мають об’єднати свої голоси та зробити єдиний. Крім того, коли є потреба, усі ці Церкви мають свободу гармонізувати свої голоси та говорити одним. Можливість-обов'язковість використання цього одного-множинного голосу/голосів можна пояснити лише в світлі єдності та соборності Церкви», - пояснив о. проф. Санні Томас Коккараваліл.

О. д-р Олександр Лящук розповідав про важливість спільної душпастирської діяльності єпископів Католицьких Церков. Перспективи на майбутнє спільного голосу Східних Католицьких Церков представив о. д-р Іван Дацько, президент Інституту екуменічних студій УКУ, зазначивши: «Східні Католицькі Церкви повинні говорити одним голосом. Однак, це означає, що кожна Церква має мати свій окремий голос (монофонія), але всі разом вони – ці двадцять Церков – повинні творити поліфонію в одному спільному хорі східних Церков, які разом з Церквою римської – латинської традиції, творять одну велику симфонію Вселенської Церкви на землі».

Нагадаємо, ця конференція була першою із серії трьох міжнародних наукових конференцій, присвячених загальній темі «Східні Католицькі Церкви: місія єдності та католицькості». Подія відбулася за сприяння благодійної асоціації CNEWA (Catholic Near East Welfare Association) та французької благодійної організації L’Œuvre d’Orient.

Більш деальна інформація, аналіз доповідей та відео конференції будуть опубліковані незабаром!