Мови

 

Зустрічатися та спільно зростати!

2022-10-13 13:30

11-13 жовтня у межах Екуменічної формаційної програми Інституту екуменічних студій УКУ відбулася серія заходів у Мукачево та Ужгороді, у яких взяли участь голови єпархіальних комісій УГКЦ з міжконфесійних та міжрелігійних відносин, голова мукачівської екуменічної комісії, представники православних та протестантських Церков Закарпаття, семінаристи та чимало зацікавлених.

Відкритий екуменічний семінар на тему «Українські Церкви під час війни: виклики та спільні дії», який відбувся 12 жовтня 2022 в Ужгороді, в приміщені Греко-католицької академії ім. Блаженного Теодора Ромжі, став основним науковим заходом. Зі своїми доповідями виступили:

  • д-р Анатолій Бабинський, богослов, журналіст та працівник Інституту історії Церкви, у своїй доповіді він розповів про принцип так-званого нейтрального ставлення Ватикану до політичних процесів у світі, зазначаючи, що деколи цей інструмент не дозволяє Церкві більш виразніше надати свою моральну оцінку подіям. Анатолій, рівно ж зазначив, про безпрецедентну згадку про Україну в офіційних промовах і зверненнях святішого престолу протягом російської війни.
  • Тарас Антошевський, директор РІСУ, наголосив, що війна, яка точиться на українській землі, є війною нового типу, гібридного, де засобом для військових дій є не лише зброя, але економіка, політика, інформація, а також і релігія.
  • о. д-р Ігор Шабан, голова Патріаршої комісії УГКЦ з міжконфесійних та міжрелігійних відносин зазначив, що війна хоча і поставила перед українцями чимало викликів, однак сьогодні як ніколи ми досвідчуємо силу єдності у боротьбі за свободу та гідність.
  • о. д-р Владислав Ігнатишин, голова екуменічної комісії МГКЦ розповів про багатий досвід міжконфесійного спілкування на Закарпатті. Він зазначив, що спільні зусилля, які прикладають більшість українських Церков, борючись з наслідками війни та допомагаючи хворим, військовим та волонтерам, мають величезне значення для суспільства.
  • пастор Валерій Федоранич, ректор Закарпатського Християнського Інституту, розповів про соціально-гуманітарну роботу, яку від початку війни спільно здійснювали християни різних конфесій. Він підкреслив, що війна стає для нас поштовхом бути активними у нашій християнській вірі.
  • о. д-р Роман Фігас, в.о. директора ІЕС, модеруючи семінар зазначив, що завдання, яке стоїть перед українськими Церквами сьогодні, це бути поруч людей та робити все можливе, щоб применшити страждання українського народу. Голос українських християн на захист правди та цінностей сьогодні звучить дуже потужно, однак відкритість до співпраці можуть зробити християнське свідчення у суспільстві ще більш плідним.

Завершилася зустріч запитаннями та дискусією.

Учасники ЕФП напередодні мали також нагоду зустрітися з Духовною радою м. Мукачево. Зустріч відбулася у теплій та братерській атмосфері в молільному домі Християнської євангельської Церкви, а в зустрічі взяли участь більшість активних учасників ради. Представники ради розповіли про історію створення ради, заходи, які спільно проводять, та навчально-практичні візити, які за багато років реалізували в Україні та за кордоном. Завершилася зустріч неформальним спілкуванням та мріями про спільні майбутні проекти.

Організатором заходів був Інститут екуменічних студій разом із Комісією УГКЦ з міжконфесійних та міжрелігійних відносин, у співпраці із Мукачівською греко-католицькою єпархією за підтримки римо-католицької єпархії Лімбурга.