Мови

 

Візит Антуана Флейфеля до Львова

2021-12-13 15:00

9 грудня 2021 року у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа відбулася зустріч Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії. Зустріч священнослужителів, організована Інститутом екуменічних студій УКУ, була присвячена темі становищу християн на Близькому сході, екуменізмові та міжконфесійному діалогові.

Головний доповідач - Антуан Флейфель, керівник Інституту християн сходу (Париж), із короткими словами привітнання виступили: д-р Павло Смицнюк, директор Інституту екуменічних студій УКУ, с. Альфонса (Карапата) ЗМНІ, доктор богослов’я, о. д-р Роман Фігас, науковий працівник ІЕС.

Антуан Флейфель розповів свящникам про багатство християнських традицій та особливе становище Церков у кожній із країн Близького сходу. Доповідач перечислив головні виклики, з якими сьогодні зустрічаються християни сходу. Він наголосив на необхідності екуменічного руху, оскільки саме ця земля від початків християнства, з одного боку, стала місцем перших церковних поділів, з іншого боку, протягом століть з'явилося чимало богословських рефлексій та спроб християнського поєднання.

Під час зустрічі із семінаристами д-р Флейфель розповів про історію християн-маронітів. Маронітська церква зустрічалась з багатьма викликами. Церква, яка виростила мучеників, була переслідувана, але все ж знаходила способи для прослави Господа і його почитання. Маючи ворогів зі всіх боків, мароніти дивились на небо, бо там був Бог. І зараз мароніти зустрічаються із викликами, хоч деколи закрадається думка, що ніби вже крах, але у такі часи збільшується кількість покликань. Бог діє незважаючи на обставини, важливо лише віддати себе Богові і Господь змінить світ.

Довідка:

Антуан Флейфель є засновником Інституту християн сходу (Париж), основними цілями цього інституту є вивчення східного/орієнтального християнства та екуменічний діалог. Пан Антуан прибув в Україну на запрошення Інституту екуменічних студій УКУ.

Фото із сайтів Львівської архиєпархії УГКЦ та Львівської духовної семінарії