Мови

 

Інститут Екуменічних Студій та Кафедра літургійних наук УКУ провели спільний семінар

2021-10-22 13:45

Інститут Екуменічних Студій УКУ та Кафедра літургійних наук УКУ 20 жовтня 2021 р. провели науковий семінар на тему: «Втрачала чи зберігала літургійне благочестя Київська Церква при поєднанні з Римським Апостольським Престолом згідно літургійних артикулів Берестейської унії 1596 р.» Захід був присвячений 425–річчю Берестейської унії.

Головним доповідачем на семінарі став доктор східних церковних наук, к. і. н. Петро Сабат, доцент кафедри літургійних наук ФБФ УКУ. Він представив генезу виникнення цього тексту та проаналізував його літургійне значення. Д-р Петро зазначив, що «Римська Церква втілюючи в життя Київської Церкви свої літургійні та еклезіологічні ідеї в XVII- початку XX ст., не тільки не збагатила свою теологічну думку, але рівночасно (тим самим) скомпрометувала себе в очах східних православних християн.» Водночас він висловив сподівання, що «сьогодні УГКЦ (після II Ватиканського Собору після часів переслідувань за Радянського Союзу та після 25 років виходу із підпілля) має реальний шанс втілити в життя геніальну ідею, якою керувалися архітектори Берестейської унії, що різні Церкви можуть бути в єдності з Апостольським Престолом та співіснувати разом зберігаючи при цьому свою автентичну літургійну, духовну та богословську традицію».

Свій вклад у семінар зробили доповідачі: Протоієрей Андрій Дудченко, PhD з богослов’я, викладач КПБА, секретар Богословсько-літургічної комісії ПЦУ та Протоієрей Василь Чудійович, ліценціат східних церковних наук, викладач Київської Трьохсвятительської Семінарії УГКЦ. Модерував захід о. Роман Фігас, д-р східних церковних наук, викладач ФБФ УКУ, науковий співробітник ІЕС УКУ.

Семінар завершився дискусією.

Відео семінару.