Мови

 

Примат, католицизм та світове правління

2021-09-08 10:30

27 березня 2020 року, Папа Франциск вийшов на повністю безлюдну площу Св. Петра, щоб помолитися про закінчення пандемії. Ця подія, названа зібранням всього світу, стала моментом, коли Папа виявився єдиною особою, котра може промовляти від імені всього людства, підтверджуючи авторитет, що прагне бути тотально універсальним. Вищезгадана панель розглядала питання універсального авторитету — еклезіального та політичного — в новому контексті технологічного прогресу, екологічної кризи, глобалізації та “постправди”. З точки зору еклезіологічної перспективи ми обговорили декілька питань. Яким чином цей новий контекст впливає на відношення примату до синодальності, універсальності до партикулярності, Одного до Багатьох? Яким чином занепад еклезіальної медіації в епоху інтернету утверджує авторитет релігійних лідерів найвищого рангу? З точки зору екуменічного богослов'я, було обговорено питання яким чином еволюція універсальних та регіональних приматів впливає на їхнє прийняття всередині та поза їхніми церквами, та які саме реформи можуть уможливити таке прийняття? З точки зору політичного богослов'я, спікери торкнулися питання аналогії між артикуляцією універсального лідерства. Зокрема, було отримано відповіді на такі питання: Чи може примат служити прикладом в обговоренні змін світового управління, та навпаки? Які умов правдивості слід дотримуватися в епоху фейкових новин, з точки зору універсального лідерства?

Модерував захід Пітер Де Мей — професор римо-католицької еклезіології та екуменізму в Лювенському Католицькому Університеті.

Із своїми доповідями виступили доктор Фенш Раян — викладач систематичного богослов'я в інституті Лойоли, Архимандрит Амфілохій Мільтос — член спільної міжнародної комісії з богословського діалогу між римо-католицькою та православною церквами, доктор Люк Форестьє — дослідник прийняття Другого Ватиканського Собору, синодальності та служіння, а також відносин між юдаїзмом та християнством в екуменічному та міждисциплінарному контексті та доктор Павло Смицнюк — директор Інституту екуменічних студій Українського католицького університету та старший викладач кафедри богослов'я УКУ.