Мови

 

ІЕС провів семінар «Екуменічний рух і канонічне право: синергія задля ефективного християнського свідчення перед викликами сьогодення»

2021-05-21 15:00

20 травня 2021р. у конференц-залі Філософсько-богословського факультету Українського католицького університету пройшов семінар, організований Інститутом екуменічних студій УКУ у співпраці з Патріаршою комісією УГКЦ з міжрелігійних та міжконфесійних відносин за підтримки єпархії Лімбургу. У заході наживо та онлайн взяли участь близько тридцяти учасників: голови єпархіальних комісій УГКЦ з міжрелігійних та міжконфесійних відносин, спеціалісти з канонічного права, студенти богослов’я та особи зацікавлених екуменічною та правовою тематикою.Зі своїми доповідями виступили:

о. Петро Балог ОР, директор Інституту св. Томи Аквінського у Києві. У своєму слові о. Петро порівняв застосування та значення терміну communio (сопричастя) у Кодексі Канонічного Права та Кодексі Канонів Східних Церков.

о. Андрій Чорненко, проректор з навчально-методичної роботи Івано-Франківської Академії Івана Золотоустого УГКЦ, розповів про документ 2020 року, який видала Папська рада для сприяння християнській єдності під назвою «Єпископ і єдність християн: екуменічний путівник», у якому зібрані детальні інструкції та заохочення католикам активніше брати участь у різноманітних екуменічних ініціативах.

о. Андрій Танасійчук, заступник Голови Канонічного відділу Патріаршої Курії УГКЦ, розповів про конкретні пасторальні випадки, з якими зустрічають священики на своїх парафіях при уділенні Святих Тайн Хрещення чи Вінчання, висловив свої поради як можна уникати певних непорозумінь.

о. Михайло Димид, професор кафедри пасторального богослов'я ФБФ УКУ, представив виклики, які стоять перед мішаними подружжями і заохотив Церкви активніше співпрацювати з такими парами.

о. Володимир Вакін, ректор Волинської Православної Богословської Академії, представив напрацювання православних богословів, які були зібрані в книзі «Православний підручник з екуменізму» та поділився своїми думками щодо розвитку канонічного правопорядку в Православній Церкві.

о. Корнелій Хрущ, учений секретар Волинської православної богословської академії, наголосив на важливості міжхристиянської відкритості у щоденному канонічному житті Церкви.

Завершився семінар жвавою дискусією.

На наступний день 21 травня учасники семінару зустрілися з головою Комісії з міжхристиянського діалогу ПЦУ митрополитом Львівським і Сокальським Димитрієм (Рудюком), а також деканом богословського факультету ЛПБА, членом Комісії з міжхристиянського діалогу ПЦУ ієром. Кипріаном Лозинськиим. Владика Димитрій поділився своїми ідеями щодо місця та ролі людини-мирянина у парадигмі канонічного права. Зустріч пройшла в дружній та приязній атмосфері. О. Ігор Шабан, голова Патріаршої комісії УГКЦ з міжрелігійних та міжконфесійних відносин, висловив сподівання, що досягнення співпраці між Католицькою та Православною Церквами УГКЦ та ПЦУ зможуть разом аплікувати на місцевому рівні.

Відео семінару

Більше фото тут

Фото о Корнелій Хрущ та Прес-служба Львівсько-Сокальської єпархії