Мови

 

Екуменізм як мистецтво малих кроків

2021-04-09 22:15

Інститут екуменічних студій УКУ у співпраці з Патріаршою комісією УГКЦ з міжрелігійних та міжконфесійних відносин 8-9 квітня 2021 року провів відкритий практичний онлайн семінар «Плекаючи дружні міжконфесійні стосунки: приклади успішної співпраці» в межах Екуменічної формаційної програми для священиків, голів єпархіальних комісій УГКЦ з міжрелігійних та міжконфесійних відносин та всіх зацікавлених екуменічними питаннями.

Доповідачі та учасники онлайн семінару впродовж двох днів ділилися своїм позитивним досвідом міжконфесійної співпраці у різноманітних сферах. Із доповідями виступили:

  • о. Марко Бляза ТІ, польський священик-єзуїт, доктор богословських наук, професор Католицької Академії у Варшаві, викладач УКУ, триритуаліст (має право служити у візантійсько-українському, візантійсько-румунському та латинському обрядах);
  • о. Іван Рибарук, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Криворівня ПЦУ, співорганізатор «Мирянського Руху за єдність церкви і народу України. Схід і Захід під Покровом Богородиці»;
  • Андрій Павлів, архидиякон в бенедиктинському монастирі в м. Шевтонь (Бельгія);
  • о. Стеран Мишковський, очолював Комісію у справах молоді ЛА УГКЦ, фронтмен гурту PopryVse, співзасновник молитовних зустрічей Тезе у Львові;
  • о. Матей Гаврилів ЧСВВ, підпільний священик-василіянин, літургіст;
  • Костянтин Сігов, філософ і громадський діяч, директор Центру Європейських гуманітарних досліджень Національного університету «Києво-Могилянська академія» та науково-видавничого об'єднання «Дух і Літера», консультант з питань релігії та стратегічного планування Державної служби України з етнополітики та свободи совісті;
  • о. Іван Курилець, духівник і член спільноти святого Егідія, яка опікується безпритульними та потребуючими людьми Львова.

Прикрі випадки міжконфесійного непорозуміння, упередження чи ворожість часто перешкоджають розвитку добросусідських взаємин між представниками християнських конфесій на парафіях. І, навпаки, приклади відкритості до іншого, успішна спільна міжконфесійна діяльність та реалізовані проекти, спільна молитва можуть стати початком дружніх стосунків та взаємозбагачення. Учасники семінару висловили впевненість, що велика мета єдності Церкви зможе бути досягнута через малі, прості, але дієві вияви поваги, прощення, діалогу та співпраці між християнами.

На завершення працівники Інституту екуменічних студій разом з усіма учасниками семінару привітали отця д-ра Івана Дацька, президента ІЕС, з його 50-річним ювілеєм єрейських свячень, отриманих з рук Патріарха Йосифа (Сліпого).

Відео Першої частини семінару

Відео Другої частини семінару

Довідка:

Екуменічна формаційна програма (ЕФП) – це тривала навчально-формаційна програма, розроблена спільно Інститутом екуменічних студій та Патріаршою комісією УГКЦ з міжконфесійних і міжрелігійних відносин для священиків, членів екуменічних єпархіальних комісій УГКЦ та осіб зацікавлених справою християнської єдності, задля глибшого розуміння сучасних екуменічних процесів в Україні і світі та сприяння практичних ініціатив міжхристиянського діалогу та порозуміння. ЕФП проходить за часткової підтримки Підкомітету Допомоги Церкві в Центральній та Східній Європі Конференції католицьких єпископів Америки.