Мови

 

У Львові презентували мистецьку книгу «Страсті Христові»

2018-06-20 11:15

 

Сьогодні, 19 червня, у Храмі Пресвятої Євхаристії у Львові, презентували мистецьку книгу «Страсті Христові» канадського художника українського походження Василя Курилика. Василь Курилик — єдиний митець, котрий вірш за віршем проілюстрував Страсті Христові за Євангелієм від Матея. Серія складається зi 160 творів.

 

Про це повідомляє прес-служба ЛОДА.

«Ніхто сьогодні не сумнівається в тому, що войовничий атеїзм в Україні переможений. І перемогла наша українська сутність, християнська віра. Але сьогодні ми також перебуваємо на зламі світоглядного і цивілізаційного вибору України. Сьогодні Україна як держава повертає до себе тих людей, які визнали нашу націю, релігію, походження та які з усього світу повернуться, як імена України. Ми крок за кроком демонструємо усьому світові, що ми є держава, яка шанує всі культури та релігії, але яка по краплинці збирає всіх наших людей, наші переконання, наше мистецтво. Це сьогодні визнання України як держави та визнання українців самих в собі, в своїй сутності. Сьогодні, після 1686 року, ми як нація, держава, християни, повертаємо собі те, що було у нас відібрано. Я переконаний, що ми крок за кроком повертаємо собі нашу помісну українську церкву. Митець, якого ми сьогодні вшановуємо, це ще одна цеглинка у наш світоглядний та цивілізаційний вибір. І кожен з нас повинен щодня на своєму місці вносити свою лепту у будову нашого великого майбутнього», – зазначив під час презентації голова Львівської ОДА Олег Синютка.http://leopolis.news/wp-content/uploads/2018/06/2-64-300x200.jpg 300w, http://leopolis.news/wp-content/uploads/2018/06/2-64-768x512.jpg 768w" sizes="(max-width: 800px) 100vw, 800px" style="margin: 5px auto; padding: 0px; border: none; outline: 0px; vertical-align: top; height: auto !important; display: block; max-width: 100%; background: transparent;" />

Автор ідеї публікації книги — мистецтвознавець, доктор Христина Береговська. До реалізації задуму долучився Інститут екуменічних студій Українського католицького університету.

«Страсті Христові – це вершина сакрального мистецтва Василя Курилика. І це будо для нього найрідніше і те, за що він найбільше вболівав. Він мріяв, щоб Страсті Христові побачили в Україні. Василь Курилик створював мистецтво заради моралі і вірив те, що його мистецтво допоможе кожному з нас у свій спосіб пізнати Бога, пізнати його красу», – наголосила Христина Береговська.

Кожна із полотен має своє мистецьке трактування подій та художнє переосмислення. Видання «Страсті Христові» є першою книгою про мистецтво Курилика в Україні. Книгу публікують чотирма мовами — українською, англійською, французькою та іспанською.http://leopolis.news/wp-content/uploads/2018/06/3-41-300x200.jpg 300w, http://leopolis.news/wp-content/uploads/2018/06/3-41-768x512.jpg 768w" sizes="(max-width: 800px) 100vw, 800px" style="margin: 5px auto; padding: 0px; border: none; outline: 0px; vertical-align: top; height: auto !important; display: block; max-width: 100%; background: transparent;" />

Зазначимо, що Василь Курилик народився у родині фермерів-емігрантів (діди якого походили з Буковини) 3 березня 1927 році в штаті Альберта. Навчався і творив у різних мистецьких середовищах Канади, Мексики і Великої Британії.

Джерело: Leopolis.news