Мови

 

Працівники Інституту екуменічних студій завітали в Дім «Емаус»

2015-11-11 11:30

 

«Ми хочемо донести до суспільства, що особи з особливими потребами мають дар та покликання, вони у світі не випадково, вони мають, чого нас навчити», - поділилась Крістіна д’Оріак. За її словами, покликання «Емаусу» - підтримувати осіб з особливими потребами та їх родини, сприяти їхній інтеграції в різні сфери суспільства. Центр «Емаус» створено у 2001 році та є структурним підрозділом УКУ і має спільні корені та спільне духовне бачення зі спільнотами «Віра і Світло», «Лряш-Ковчег», які засновані в Україні Зенею Кушпетою.

Працівники Центру «Емаус» свідчать і спонукають людей задуматись над ставленням людей у суспільстві до осіб розумово неповносправних. Роблять різноманітні презентації у багатьох областях України в школах та ВНЗ, при парафіях та громадських організаціях; опікуються «друзями» на вихідних (екскурсії, кіно, театр), займаються просвітницькою видавничою діяльністю; реалізовують інтеграційний театр; організовують реколекції; підтримують сім’ї, де є особа з особливими потребами, а саме: проводять цикли зустрічі з батьками, зустрічі для братів і сестер, вікенди для матерів і батьків, і, навіть, зустрічі дідусів і бабусь; займаються працевлаштуванням осіб з особливими потребами та проводять їм спортивні заняття.

Керівник  Центру Крістіна також розповіла про Дім «Емаус»: «Це була ідея о. Бориса Ґудзяка (президента УКУ, а на той час ректора УКУ) запросити осіб з особливими потребами до життя разом зі студентами у спільноту університету. Він наголошував не раз, що друзі є вчителями любові та людських стосунків. Тому ми сприяємо інтеграції осіб з розумовою неповносправністю у спільноту Колегіуму та Університету, щоб сповнити місію та розбудовувати ці стосунки із студентами та працівниками».

 Дім «Емаус» може прийняти 6 осіб, які потрапили у важку життєву ситуацію, наприклад, у кого нема батьків, чи батьки важко хворі. Сьогодні тут живуть Володя, Катруся, Люда та асистенти. У Дім часто приходять гості та відвідувачі. Адже, жителі цього дому дуже привітні та відкриті та радо прийняли колектив ІЕС за дружнім чаюванням.  Дякуємо Центру «Емаус» за теплий прийом, щире спілкування та гарний спільний вечір у колі друзів.