Мови

 

У Тернополі презентували книги про Патріарха Йосифа Сліпого та митрополита Андрея Шептицького

2015-06-03 15:00

 Представили бестселери у Тернопільській Вищій Духовній Семінарії УГКЦ за участі президента Інституту екуменічних студій, головного редактора книги «Йосиф Сліпий. Спомини» о. д-ра Івана Дацька, редактора та упорядника «Споминів» д-ра Марії Горячої  і богословського редактора книги «Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944)» д-ра Тараса Шманько. Модерував зустріч науковий співробітник Інституту екуменічних студій Тарас Курилець.

 «Ми тут зібрались, щоб віддати данину великій людині, сповіднику віри. Насправді ця людина нас об’єднала і зібрала тут. «Спомини» – це клаптик нашої вдячності, наша йому шана. Я дуже втішилась, коли мені запропонували зробити редакцію «Споминів» і разом вирушити у цікаву мандрівку, хоч вона буле не проста і не легка», - запевнила редактор та упорядник д-р Марія Горяча.
 
Марія Горяча також відповіла на питання, чому рукопис так довго лежав у архіві і припадав пилом: «На це була ціла низка причин. Сам Патріарх, доки жив, забороняв навіть говорити про «Спомини». Це було у глибокій таємниці. У цій праці Патріарх Йосиф Сліпий згадує багато людей, може і до півтисячі, і майже про всіх мав критичну думку. Тому праця мала пройти випробування часом. Також, потрібно було упорядкувати архів, щоб видати рукопис». – поділився редактор книги о. д-р Іван Дацько.
 
Цікавою для істориків та дослідників є період заслання Патріарха Йосифа Сліпого, описаний у презентованій книзі. «Блаженніший сам не любив говорити про свої тяжкі роки. Мене заставляли ставити йому прикрі питання. Якось він мені сказав, що це були втрачених 18 років його життя і де він міг стільки зробити, а мусів думати про своє виживання…» - зізнався отець о. д-р Іван Дацько.
 
Д-р Тарас Шманько представив ще один бестселер «Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944)» Кирила Королевського, що вийшов у світ минулого року. Це найкраща біографія митрополита Андрея на сьогодні. «Зустріч Кирила Королевського з митрополитом Андреєм Шептицьким змінила життя автора книги. Він став його співпрацівником, і завдяки йому ми отримали найповнішу біографію митрополита» - розповів д-р Тарас Шманько.
 
За його словами,  у книзі перед нами Андрей Шептицький постає так, як його бачив і сприймав Кирило Королевський – живу людину, яка помилялася, сумнівалась, мала свої слабкості. Але він залишається  прикладом для всіх нас. «Шептицький є зараз з нами. Він для нас є світилом, який допомагає нам проходити наш шлях сьогодні». – підсумував д-р Тарас Шманько.
 
Презентація завершилась обговоренням та дискусією з гостями та учасниками заходу.