Мови

 

Міжнародна конференція «Богословія Святого Духа: особистий досвід і харизматичні рухи у сучасних Церквах»

2014-11-18 11:15

Організатор заходу: Біблійно-богословський інститут св. апостола  Андрія (Москва) та Інститут екуменічних досліджень (Румунія) за підтримки фонду «Kerk in Actie» (Нідерланди). Під час конференції порушили питання ідеї дійсної присутності Святого Духа у Церкві та у людині, про яку говориться ще у Новому Завіті, і про її важливу роль у сучасному християнстві. Учасники відмітили той факт, що це є особливо явним у п­ятидесятницьких церквах, але також у харизматичних рухах у лоні багатьох традиційних церков. Наголос робиться на пережитому досвіді Святого Духа з особливою увагою до певних харизм, пов’язаних із П’ятидесятницею.

Також на конференції особливу увагу приділили таким питанням:

·        Як багато простору надають традиційні церкви (Католицька, православні, протестантські) особистому (релігійному) досвіді Святого Духа?

·        Як вони ставляться до харизматичних рухів всередині їхніх власних церков та до пятидесятницьких церков? Як вони сприймають одні одних?

·        Яке це має значення для богословського бачення Святого Духа? Чи можливо примирити традиційне церковне вчення про Святого Духа та теозис з досвідом Святого Духа і Пятидесятництві та харизматичних рухах?

Учасники заходу дійшли висновку, що у сучасній культурі багато уваги приділяється особистому сприйняттю і досвіду. Це виливається у питання з боку багатьох вірян: «Як я можу переживати християнський меседж у моєму особистому житті?» П’ятидесятницькі церкви та харизматичні рухи є тісно пов’язаними з цією концепцією, котра, видається, складає основу їхнього успішного розвитку. З іншого боку, традиційні церкви ставляться до цього типу досвіду з підозрою, оскільки вважають його виключно емоційним і таким, що не узгоджується з традиційним церковним вченням. Це, однак, не означає, що ідея особистого досвіду дії Святого Духа не присутня у вченні традиційних церков.