Мови

 

«Кирило Королевський був тією людиною, життя якого змінив Митрополит Андрей Шептицький», - Ліліана Гентош

2014-10-21 14:45

Презентували книги: ігумен Свято-Успенської Лаври єрм. Теодор (Мартинюк), о. д-р Іван  Дацько, президент Інституту екуменічних студій, Ліліана Гентош, старший співробітник історичних досліджень ЛНУ ім. Івана Франка, та Богдан Трояновський, директор видавництва «Свічадо». Цей захід не обмежився лише представленням книжок, а став часом розмірковувань про життя автора Кирила Королеського через призму особистості Митрополита Андрея Шептицького.

Ігумен Свято-Успенської Лаври ерм. Теодор (Мартинюк)  розповів про життя о. Кирила Королевського (справжнє ім’я Жан Франсуа Шарон) та книгу «Митрополит Андрей Шептицький». «Цим виданням ми здійснили заповіт о. Кирила, адже це був намір всього його життя зібрати ці спомини. Це не є суто наукова праця, нема наукового апарату. Однак, це є його спомини, роздуми та його розуміння першої половини   XX століття,  і  це слід врахувати. Але попри все, цей життєпис вийшов дуже компетентним, таким, який справді заслуговує на увагу, щоб ми його прочитали». – ділиться ерм. Теодор (Мартинюк).

Слід зазначити, що книга Королевського чекала українського перекладу і видання українською мовою аж 50 років і стала найповнішою біографією Митрополита Андрея Шептицького на сьогодні. За словами Ліліани Гентош, вона витримала випробування часом, але треба врахувати ту відстань і зміни, що відбулись за той період. «Кирило Королевський  дійсно непересічна особа, феєрична, дуже цікава і глибока. Думаю, що ця книга є підсумком його життя та діяльності. Королевський був тією людиною, життя якого змінив Митрополит Андрей Шептицький». – стверджує Ліліана Гентош.

Дуже цінним та важливим фактом  для науковців та читачів є те, що автор понад 40 років був близько знайомий з Митрополитом, користав з його дружби. «Коли ця дружба перейшла перевірку різними випробуваннями, як згадує Королевський в передмові книги, він пробував викликати Шептицького на якісь одкровення і йому це вдавалось. Тому є дуже цікаві фрагменти у книзі, які почерпнуті з особистих розмов із Митрополитом», - зацікавлює Ліліана Гентош.

Президент Інституту екуменічних студій о. д-р. Іван Дацько також представив невелику за обсягом, але цінну за змістом,  книгу Кирила Королівського «Уніятизм». Книга написана ще 1927 році і містить роздуми про явище уніятизму. Складається зі вступу і шістьох частин. У цій книзі Кирило  Королевський наголошує, що слово «унія» означає єдність, відновлення того, що існувало до великої схизми. Негативне забарвлення цього слова є історичним наслідком належно непідготовленої унії. «Ця книга почала оздоровлюючий процес, що нині, хоч ми не можемо сказати, що повністю вилікувались від уніятизму, але можемо сміло сказати, що ми є повністю східною Церквою в єдності з Римським престолом». – зазначив о. д-р. Іван Дацько.

  Книги видані у видавництві “Свічадо” за підтримки Інституту екуменічних студій УКУ та Інституту ім. св. Климента Папи в Римі.

Фоторепортає події тут