Мови

 

Смиренний Патріарх

2014-06-25 18:45

З вітальним словом до учасників святкувань звернулися Митрополит Ігор (Возьняк), отець-ректор Богдан Прах, представники Львівської міської та обласної ради, а також мер міста Долини, міста – де народився блаженніший Мирослав-Іван (Любачівський). Через відеозвернення гостей привітав єпископ Борис (Ґудзяк).

На початку урочистої академії інститут історії Церкви презентував фільм про Мирослава-Івана (Любачівського).

Захід був поділений на дві секції. У першій секції «Патріярх і Кардинал Вселенської Церкви» спогадами про Блаженнішого Мирослава-Івана поділилися: о. Рафаїл Турконяк, о. Іван Дацько, о. Мирон Бендик та о. Юрій Аввакумов.

Зокрема о. Іван Дацько, співробітник Блаженнішого, президент Інституту екуменічних студій зазначив, що Мирослав-Іван (Любачівський) увійшов у вічність, як один з «найбільших пробойовиків Партіаршого устрою нашої Церкви». Проте о. Іван запевнив, що Блаженніший був скромним і смиренним. «Ми маємо бути вдячні Блаженнішому Мирославу-Івану і молитися, що б ми лишилися такими скромними як він був, бо «гордим Бог противиться, а смиренним дає благодать (Як.4:6)». Ця цитата зі святого письма була однією з улюблених патріарха Мирослава.

У другій сесії «Отець і Глава відродженої УГКЦ» згадували про роки роботи та знайомства з патріархом Мирославом-Іваном: о. Тарас Бублик, Богдан Трояновський, о. Ярослав Царик, Аніта Прокопович та о. Михайло Димид.

Організаторами святкування виступили Інститут екуменічних студій та Інститут історії Церкви.