Мови

 

Місія, як свідчення про Бога шляхом діалогу

2014-04-04 11:30

п. Гелен представила 6 основних моделей місіонерської діяльності. Першою є раннє християнство, основою якого було проповідування апостола Павла серед поганських народів. Друга - модель східної церкви, де місія здійснювалася в середині спільноти через участь у Літургії, Святому Причасті. Римо-католицька місійна діяльність здійснювалася через єзуїтів. А протестантська модель передбачала інтеграцію в місцеву культуру і акцентувалася на читанні Святого Письма. П’ята модель доби Просвітництва, її здійснювали баптистська, методистська церкви. Її основа полягала в поширенні християнства серед інших народів не через інтеграцію в місцеву культуру, а через зміну цієї культури – європеїзацію. І найбільш сучасна модель, яку представила Гелен Зоргдрагер, це постмодерна або екуменічна модель, згідно з якою усі культури та церкви є рівними, тому між ними відбувається діалог, а основне в цій місіонерській діяльності – повага до інших.

Місія на думку п. Гелен: «Це свідчення про Бога шляхом діалогу. Основою цього діалогу є глибоке розуміння, вкоріненість кожної релігії, конфесії у своїй вірі, релігійних практиках і повага до інших. Тому віра іншого має розглядатися як цілісна система, без її поділу на хороші чи погані елементи (те, що подобається, і те, що не подобається). При цьому жодна з релігій не є ексклюзивною, а істину знає лише Бог».

Довідка:

Доктор Гелен Зоргдрагер — асистент-професор систематичної теології та гендерних студій у Протестантському теологічному університеті Лейдена, пастор протестантської церкви у Нідерландах. З 2005 року є гостьовим професором Інституту екуменічних студій Українського Католицького Університету