Мови

 

Екуменічна співпраця задля вирішення соціальних питань

2013-10-21 17:15

Учасники шукали відповіді на питання, яким є екуменічний вимір соціального служіння, ділилися досвідом співпраці між Церквами і соціальними організаціями та пропонували конкретні кроки задля вирішення проблеми сирітства в нашій державі. Роман Корнійко, президент альянус «Україна без сиріт» (Київ), представив програму яку вони розпрацювали для того, щоб звернути увагу на дітей сиріт: «Ми розробили програму і пропонували її підтримати усім церквам. Це молитва за дітей сиріт. На сьогодні у цій Всеукраїнській молитві об’єдналися 10 тис. помісних громад, які в один день молилися за дітей сиріт. І саме за ці три роки відколи вона проводиться у державі пішов великий сподвиг щодо вирішення питань і проблем дітей сиріт». Роман Корнійко закликав долучатися до молитви за сиріт, яка відбудеться цьогоріч 10 листопада, а також поділився результатами своєї праці на терені екуменічного соціального служіння: «На сьогоднішній день нам вдалося створити таку платформу на якій об’єднуються і співпрацюють представники майже всіх християнських конфесій не об’єднуючись між собою, але об’єднуючи свої зусилля»

Настоятель парафії святої Варвари УПЦ МП ( Херсон), о. Сергій Дмитрієв, поділився власним досвідом екуменічної співпраці задля вирішення соціальних питань. «Коли ми зустрічалися з соціальними проблемами ми розуміли, що самі не зможемо захопити увесь спектр праці. І ми створили платформу на яку запросили соціальних працівників незважаючи на їх приналежність до певної конфесії, головне, щоб та людина була професіоналом у своїй сфері. І в цьому вже була екуменічна складова». За словами о. Сергія ця співпраця має не тільки міжконфесійний, а й міжрелігійний характер.

Огляд діяльності яку здійснює комісія з питань соціального служіння ВРЦ в Україні і зокрема у Києві представив о. Андрій Нагірняк, керівник відділу соціальних питань Патріаршої Курії УГКЦ (Київ). «Дуже часто екуменічний діалог будується на звичайному людському взаєморозумінні» - наголосив о. Андрій, а також додав: «Є дуже багато відкритих людей. Але ми дуже часто не маємо нагоди зустрітися. Тому соціальне служіння несе у собі дві користі. По-перше – ми вирішуємо насущні проблеми такі як ВІЛ/СНІД, туберкульоз, сирітство в Україні, такі серйозні проблеми, які можемо вирішити лише, об’єднавши наші спільні зусилля, представивши цю спільну позицію державі та громадським організаціям, скориставшись досвідом останніх та досвідом один одного, а по-друге це дає нам можливість просто зустрітися, спілкуватися, подивитися один одному в очі і перестати вважати один одного ворогом чи конкурентом».

Організатор заходу о. Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ сприяння єдності християн також наголосив на ролі Всеукраїнської ради Церков: «Україна є прикладом для багатьох, адже до ВРЦ входять не тільки християни, але й інші релігійні спільноти. На прикладі Всеукраїнської ради Церков в інших українських областях створюються міні ради і це корисно для суспільства».

Захід відбувся з ініціативи Комісії УГКЦ сприяння єдності християн та Інституту Екуменічних Студій УКУ.