Мови

 

Представник ІЕС узяв участь у міжнародній конференції в Індії

2013-02-05 12:45

Захід організований Папським університетом Dharmaram Vidya Kshetram у співпраці з Папським комітетом історичних наук, Федерацією Єпископських Конференцій Азії, богословськими факультетами Католицького університету Лювену (Бельгія) та Університету Тюбінгена (Німеччина), Августинським Коледжем в Йоганнесбурзі (ПАР), Фундацією релігійних наук ім. папи Йоана ХХІІІ, Болонья (Італія), єпархією Роттенбург-Штутгарт (Німеччина) і Католицьким Інститутом Парижа (Франція).

Понад 300 богословів та представників духовенства з різних континентів досліджували вплив ІІ Ватиканського собору на Католицьку церкву. Особлива увага була присвячена країнам Азії. Під час численних пленарних засідань та круглих столів, учасники конференції обговорювали зміст документів ІІ Ватиканського собору та аналізували відповіді, дані собором на виклики Католицької Церкви в її діалозі з іншими церквами, релігіями та суспільством.

На відкриття конференції прибули Верховний архиєпископ Сиро–Малабарської Церкви кардинал Мар Георгій Аленчеррі та кардинал Зенон Грохолєвський, префект Конгрегації у справах освіти.

Одне з пленарних засідань конференції було присвячене східнім церквам та темі екуменізму. На ньому виступив проф. Ріккардо Бурігана з Венеції, який підкреслив вплив на собор українських греко–католицьких єпископів діаспори та патр. Йосифа Сліпого. Викладач Екуменічного Інституту Венеції високо оцінив внесок митр. Германюка в дискусію щодо єпископської коллегіальності, починаючи з періоду підготовки до собору. «Звільнення Владики Сліпого – заявив у своїй доповіді проф. Бурігана – в лютому 1963 р., і його участь в ІІ Ватиканському Соборі показує труднощі та протиріччя діалогу між Сходом і Заходом; екуменічний діалог з Москвою, особливо з Московським патріархатом, мусів прийняти до уваги ситуацію в якій жили католики, а зокрема греко–католики в Східній Європі».

Керівник проектів Інституту Екуменічних Студій і викладач Філософсько–богословського факультету УКУ Павло Смицнюк виголосив доповідь на тему «Вчення ІІ Ватиканського собору і євхаристійна екклезіологія: впливи і реакції на соборні документи православних богословів».

Працівник ІЕС, базуючись на Актах собору та на спогадах учасників, представив роль, яку зіграли під час собору богослови російської діаспори о. Миколай Афанасьев і о. Олександр Шмеман, які були офіційними спостерігачами на соборі.

Підсумки конференції підбив архієпископ Мумбая кардинал Освальд Грасіас, президент Індійської Єпископської Конференції.

Прес-служба ІЕС