Мови

 

Французький погляд на жінок та чоловіків

2012-12-10 13:30

Із 22 по 25 листопада 2012 року в одній залі зібрались фахівці із соціальних питань, політичні діячі та науковці, які говорили про взаємини між чоловіком і жінкою в наш час та роль французьких соціальних організацій в допомозі та підтримці сім’ї.

З України до Франції були запрошені учасники Екуменічного соціального тижня, який проводився у м. Львові цього року вже вп’яте. Зокрема, студенти та викладачі Інституту Екуменічних Студій УКУ (м. Львів), голова Молодіжної Ініціативи «Серце в долоньках» (м. Київ) - Катерина Клюзко, психолог благодійної організації «Дон Боско», викладач Християнського гуманітарно-економічного університету Одеси – Алла Сорока, голова ГО «Воля» (м. Дніпропетровськ) - Олена Данчук. Мета візиту - перейняти позитивний досвід та дізнатися про французьку практику проведення соціальних тижнів.

Прийшли послухати нові ідеї, тенденції, які, можливо, сприятимуть розвитку для кращого розуміння взаємин між двома протилежними статями, люди поважного віку, пенсіонери, та ті, які належать до певних соціальних організацій. Переважно консервативні, віруючі католики, які сміло аплодували за високо моральні ідеї, так само просто засвистали доповідача за лібералізм та радикальність його поглядів, думок. Важливо зазначити, цей захід не привертає увагу молоді, адже відсоток присутності юних французів на соціальному тижні цього року - низький.

Учасники вели дискусію про французьку жінку, якою вона є, а також, якою повинна бути її роль в сім’ї та суспільстві. Французькі експерти вдавалися до аналізу можливих факторів впливу на людину у нинішній Франції, а особливо на жінку, намагалися відтворити її певний образ. Отже, за словами, які були виголошені під час цілого тижня, виникає приблизний портрет француженок.

Сьогодні жінки у Франції – активніші, ніж будь-коли, бо вони працевлаштовані. Повна зайнятість, соціальний захист та особиста незалежність – невід’ємні складові, які дозволяють впевнено та комфортно жити. Фемінізм, емансипація та гендерна політика дали помітний відбиток на психологічній та фізичній особливості жінок. Наголос на сексуальній різниці дуже відчутний, але крім цього важливим залишається економічний, політичний, культурний аспект.

Хоча між чоловіком і жінкою є різниця, а в дечому навіть дуже вагома, все-таки, важливо не забувати: жінка - не чоловік, їй не потрібно такою ставати. А чоловік не повинен бути жінкою, щоб зрозуміти її. Варто також призадуматися над моментом, на який звернули увагу під час однієї із дискусій на Французькому соціальному тижні: в наш час та й з кожним роком дедалі помітніше, як чоловіки робляться більш вразливими, чутливими, а жінки навпаки грубими і холодними. Чому так відбувається?

Також із контексту теми виникло питання - батьки і діти. Відповідь зразу ж була знайдена. Дітям бракує належного виховання, батьки не виконують свій обов’язок,бо через постійну зайнятість на роботі мало уваги приділяють сімейному затишку.