Мови

 

Духовна віднова Інституту екуменічних студій

2012-10-25 09:30

Нічний переїзд і четверо працівників ІЕС уже в Італії, а саме у Флоренції – одному з найдорожчих міст Європи (як зазначає google))). Ранішня літургія в українському храмі св.. Сергія і Вакха під мелодійний спів хору «Євшан» наповнила паломницьким духом перебування у квітучому італійському містечку. Невеличка екскурсія визначними місцями Флоренції та відвідини кафедрального собору познайомили відвідувачів з християнським життям міста. Тут розташований третій за величиною (після базиліки св.. Петра у Ватикані та храму св.. Павла у Лондоні), катедральний храм Санта Марія дель Фйоре, який своєю величчю не відлякує, а навпаки духовно підносить та наповнює благоговінням. У соборі перебувають мощі Іоана Золотоустого та Іоана Хрестителя, біля яких українські паломники мали можливість помолитися, а хор «Євшан» віддав шану чудовим співом.

Цікавим місцем також є Баптистерій, тобто Хрестильниця. Ще донедавна тільки тут можна було охрестити дитину, яка народилися у Флоренції. Ці дві пам’ятки пов’язані між собою. Якщо відчинити двері хрестильниці, де людина народжується у Христі, і відчинити двері собору, то вони чітко співпадають, це як шлях людини яким ми всі прямуємо – до Бога. Після хрещення дорога веде до центру храму де розміщений купол, що зображає картину страшного суду, яка нагадує як ми повинні жити, щоб мати життя вічне.

Окрім того, Флоренція вразила прочан колекцією шедеврів Мікеланджело, Рафаеля, Боттічеллі, Леонардо да Вінчі, Тиціана та інших світових митців Італії, зокрема ми побачили відому статую Давида, найстаріший міст та палац Медічі, покровителів міста. Завершилась прогулянка містом смакування італійської піцци.

Наступний день розпочався екскурсією Римом. Прочани побували на площі св.. Петра та побачили величну базиліку головного з 12 апостолів, прогулялись до фортеці св.. Ангела, пантеону (зараз католицький храм Санта Марія Мартірес), фонтану Треві та славнозвісного Колізею. Встигли загубитись у трьох фонтанах на площі Навона та посмакувати традиційною італійською пастою. Рим вітав нас рясним дощем.

Нарешті ввечері працівники ІЕС дісталися до цілі свого паломництва – Собору св.. Cофії у Римі, збудованого з ініціативи патріарха Йосипа (Сліпого) та посвяченого у 1969 році. Понад рік тривали реставраційні роботи храму, що завдяки пожертвам мирян зі всього світу успішно завершилися цього року.

І ось, суботнього вечора напередодні свята Покрови розпочалась Велика вечірня, по завершенні якої духовенство здійснило Чин благословення відновленого собору. Очолив богослужіння Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ.

Митрофорний протоієрей о. д-р Іван Дацько, голова Релігійного товариства для українців-католиків у Римі «Свята Софія», президент Інституту екуменічних студій звернувся до паломників зі словами: «Патріарх Йосиф (Сліпий) усвідомлював, що Католицький університет, який знаходиться поряд із Собором, не може існувати без свого храму. Тому одразу після завершення будівництва приміщення університету розпочав зводити новий храм Божої Премудрості. Відтоді ця святиня стала видимим знаком глибоко закоріненої християнської віри у нашому народі».

Паломництво до Собору продовжилось Недільним Богослужінням у Соборі св.. Софії. На Літургію зібралось близько 7 тис. мирян як з України так і з діаспори. Очолив Архиєрейську Літургію Блаженніший Святослав. Родзинкою зустрічі українців була вишиванка. Кожен хто її мав з собою, одягнув, щоб цим посвідчити свою приналежність до власного народу, його культури та традиції.

З Блаженнішим Святославом співслужили Патріарх Антіохійський Григорій ІІІ Лахам, Глава Мелхітської ГКЦ, Блаженніший Мар Баселіос Клееміс, Глава Сиро-Маланкарської Церкви, Високопреосвященніший Ян Баб'як архиєпископ митрополит Пряшівський, Глава Словацької ГКЦ, Високопреосвященний Вільям Скурла, Митрополит Пітсбургський, Глава Русинської ГКЦ в США, а також кардинал Роже Ечеґерай, вислужений президент Папської Ради «Справедливість і мир», Митрополити та Єпископи УГКЦ з України та країн поселень, Голова єпископської конференції Білорусі архиєпископ Тадеуш Кондрусєвіч, єпископ Йосиф Верт, Ординарій Новосибірської дієцезії в Росії, який також є ординарієм для вірних візантійського обряду в цій країні, а також приблизно півтори сотні священиків.

На початку проповіді Глава УГКЦ звернувся зі словами підтримки до Глави Мелхітської ГКЦ патріарха Григорія ІІІ та висловив солідарність з християнами Сирії та Близького Сходу.

Блаженніший Святослав розповів про тяжкі поневіряння засновника Українського Католицького університету в Римі та Собору св.. Софії - Йосипа (Сліпого) і долі всієї Української Греко-Католицької Церкви, яка вирішилася на ІІ Ватиканському Соборі: «50 років тому в дивний спосіб почалося визволення нашої Церкви і народу з сучасної «єгипетської» комуністичної неволі».

Під час проповіді глава українських греко-католиків проголосив початок року віри в УГКЦ: «особливим знаком для нас, на початок проголошення Року Віри в нашій Церкві, є оновлення собору Святої Софії, який, засяявши у своїй первозданній красі, промовляє до серця кожної людини, яка переступає цей поріг. Краса Божої Премудрості, яка сяє через красу цього собору, говорить нам про правдивість, істинність і красу християнської віри».

«Ми сьогодні, освячуючи і благословляючи цей відновлений собор, проголошуючи Рік Віри, хочемо відновити голос Патріарха Йосифа, який на весь світ тут, у центрі християнства, заявляє про гідність і помісність Української Греко-Католицької Церкви на ввесь світ. Будуючи тут Український Католицький Університет і здвигаючи собор Святої Софії, наш Патріарх Йосиф ще і ще раз відкрив нам можливість саме в Божій Премудрості пізнати задум Божий про Україну, український народ, нашу культуру, історію і нашу з вами Церкву. Тому сьогодні ще раз хочемо відновити і передати українському народові цей задум Божої Премудрості, який відкрив у своїх діяннях Патріарх Йосиф» - зазначив Блаженніший.

Саме оздоблення собору, який складається з позолоченої мозаїки глава УГКЦ порівняв з мирянами: «Якщо ви переступите поріг цієї Святої Софії, побачите чудові мозаїки. Вони викладені з мільйонів різнокольорових камінців. Я би сказав, що це ікона Божої Премудрості, а тими камінцями в тій Премудрості є кожен з нас. Кожен з нас є у центрі Божого задуму, але теж кожен з нас має віднайти своє місце. Бо без віри в Бога ми будемо лише нагромадженням, купою невиразного безликого каміння… і тільки об’єднані всі разом ми зможемо бути іконою того Божества – Отця і Сина, і Святого Духа, Який через нас, через нашу Церкву-Мученицю хоче сьогодні промовити до серця сучасної людини».

Папа Бенедикт ХVІ передав послання усім прочанам та всьому народу України, яке українською та італійською мовами зачитав архиєпископ Циріл Василь, ТІ, Секретар Конгрегації Східних Церков та передав благословення Святішого Отця.

Також у неділю відбувся концерт української сакральної музики у церкві Святої Марії ангелів та мучеників. Відомі твори української сакральної музики звучали у виконанні Національної заслуженої капели «Думка» під керівництвом диригента Євгена Савчука та молодіжного симфонічного оркестру «INSO-Львів» під керівництвом композитора Мирослава Скорика.

Завершальним акордом перебування паломників у Римі було Богослужіння у головному храмі Католицької Церкви – базиліці Святого Петра. Очолив Літургію архиєпископ і митрополит Львівський Ігор (Возьняк), а проповідь виголосив владика Борис (Ґудзяк), який закликав мирян бути «живими свідками пасхальної радості.. до краю наповнити чашу нашого життя вірою у Бога, щоб та чаша переповнилася та напоїла нашого ближнього».

Після завершення Літургії представники духовенства помолилися акафіст до святого священомученика Йосафата Кунцевича архиєпископа Полоцького біля його мощей, що перебувають у Ватиканській базиліці.

Того ж дня працівники Інституту екуменічних студій мали можливість побувати на конференції «Другий Ватиканський Собор: дари Духа – таїна Церкви – свідчення людини», яка стала продовженням конференції присвяченої Другому Ватиканському Собору, що з ініціативи ІЕС відбулася в травні цього року у Львові.

Модератором зустрічі у Римі виступив владика Борис (Ґудзяк), а доповідачами були: митрофорний протоієрей о. д-р Іван Дацько, голова Релігійного товариства для українців-католиків у Римі «Свята Софія», президент Інституту екуменічних студій та о. д-р Іван Музичка, знаний науковець, публіцист, колишній ректор Українського католицького університету в Римі. За словами останнього церква повинна звертатися до всіх мирян, до всього народу, а не тільки до тих, хто приходить щонеділі на Літургію. «У своїй праці вона потребує тих, кого називаємо «інтелігенцією» або «провідною верствою» суспільства: вчителів, професорів, інженерів, письменників, митців, журналістів. Папа Войтила писав послання навіть до спортсменів! Бо це все миряни, які мають важливе місце в Церкві. Зрештою, які є Церквою» - наголосив доповідач. Організатором конференції виступив Інститут Климента Папи в Римі.

Як вітало так і проводжало нас вічне місто рясним дощем та зливою…

Весь наш паломницький шлях духовно супроводжував о. Тарас Чорний з с. Чишки на Львівщині. Він щоразу закликав нас до вечірньої та ранішньої молитви і благословляв кожен переїзд. За його прикладом ми з легкістю могли переконатися, яку велику силу має молитва.

Перед поверненням додому прочани завітали до австрійського містечка Ґрац, що видалося на диво тихим та спокійним після туристичної Італії. Працівники піднялися до замку Шлоссберґ – улюбленого місця відпочинку місцевих жителів. Краєвиди, що відкрилися з висоти замку не зміг зіпсувати навіть дощ, що стиха накрапав. Після прогулянки по величезній території фортеці паломники дійшли висновку, що для того, щоб оцінити красу цього міста вповні необхідно завітати сюди влітку.

Знову переїзд через кордон і ми вже вдома… Проща завершилася, але духовне піднесення, цілий оберемок вражень та емоцій залишиться на довго в нашій пам’яті, допомагатиме йти далі, шукати своє місце в цьому житті та спільно творити ікону Божої премудрості…

Враженнями поділилася Анна Грапенюк