Мови

 

До демократії шляхом діалогу: у Львові відбувся 5-ий Екуменічний соціальний тиждень

2012-10-09 17:00

Цьогоріч організатори обрали темою заходу «майбутнє демократії в Україні». З одного боку, це свідчення того, що намагаємося тримати руку на пульсі громадського життя, з іншого - продовження традиції «спільного творення патріотичного бачення нації» на основі «любові і вірності християнським принципам», які заклав митрополит Андрей Шептицький.

Нагадаємо, п’ятий ЕСТ відбувся з ініціативи Інституту Екуменічних Студій, за підтримки Українського католицького університету, НУ «Львівська політехніка» та владних структур.

Традиційно, відкриття ЕСТ розпочалось молитвою, яку очолив владика Борис Ґудзяк, ректор УКУ. Представники Римо-Католицької, Української Автокефальної Православної, Вірменської Апостольської, Німецької Євангельсько-Лютеранської Церков поблагословили відкриття 5-го Екуменічного Соціального Тижня і наповнили молитву екуменічним духом.

Після молебню розпочалась Академічна конференція «Майбутнє демократії в Україні», яку відвідали такі знакові фігури як Арсеній Яценюк, Голова Ради Об'єднаної опозиції (ВО Батьківщина); Ірина Бекешкіна, голова Фонду «Демократичні ініціативи» (Київ); Жером Віньйон, президент Соціальних тижнів Франції (СТФ) та ін. Відбулося багато конференцій, «круглих столів» та майстер-класів за участю українських, французьких, канадських, нідерландських експертів. Вони стосувалися міжнародного та вітчизняного досвіду співпраці урядового та громадського секторів, бачення доповідачами розвитку демократичного суспільства через рівні можливості, ролі Церкви у громадянському суспільстві, свободи слова.

Емоційно насиченою була сесія «Розвиток демократичного суспільства через рівні можливості», участь у якій взяли люди з обмеженими можливостями. У своєму виступі Мішель Дормаль («Лярш-Ковчег», Франція) поділилась досвідом Франції у роботі з людьми з особливими потребами і висловила побажання побудувати суспільство, щоб жити у ньому такими, якими ми є.

Новою практикою для України є мікрокредитування як спосіб подолання бідності, що активно використовується у розвинених країнах світу. Сутність мікрокредитування виклав у своїй доповіді Ліонел Дж. Квінел, доктор філософії, директор корпорації HQS Consulting Services /Підтримка організацій на шляху становлення (м. Вінніпег, Канада). «Якщо людям дати рибу – через годину вони вже будуть голодними. Якщо їх навчити ловити рибу і дати їм вудку – вони будуть ситі все життя. Благодійність полягає у тому, щоб навчити людей риболовлі… Через працю ми стаємо визнаними і належно оціненими в суспільстві. Якщо ми віддаляємося від групи, стаємо вразливими. Мікрокредитування допомагає забезпечити силу групи».

Відбулись відвідини соціальних організацій Львова: будинок Ляршу (робота з особами з особливими потребами) та ГО «Оселя» (робота із бездомними людьми, особами, що перебувають у складних життєвих обставинах). Життя непередбачуване, і часто викидає людей за межі суспільства. Важливість таких спільнот у тому, що вони не просто надають допомогу, а повертають віру та бажання іти вперед. Традиційно соціальні організації представили мету і результатами своєї роботи, вироби чи публікації, на виставці-ярмарку, яка щороку відбувається у часі Екуменічного соціального тижня.

Учасники Екуменічного Соціального Тижня мали можливість переглянути фільм «Срібна земля», присвячений Карпатській Україні 1919-1939 років, під час сесії «Зцілення ран минулого». Історичні реалії, зображені у фільмі, мали на меті показати маловідомі сторінки української історії на основі свідчень очевидців.

«Завдання, яке у нас було, – не посіяти у фільмі ненависті, а навпаки, попри те, що ми були жертвами, говорити про це легко і вільно. Ми не вчинили в минулому жодних злочинів супроти людства, нам нема за що когось ненавидіти чи боятися. Ми відтворили історію так, як змогли зрозуміти», – запевняє продюсер фільму Тарас Чолій.

Родзинкою цьогорічного ЕСТу був День молоді: студенти організували кілька заходів та представили свою роботу – фільм «Демократія очима молоді», який зняли студенти та випускники Магістерської програми екуменічних наук Інституту екуменічних студій.

Ювілейний Екуменічний соціальний тиждень закінчився святковим концертом за участі капели бандуристів «Карпати», хорів «Солі Део» та Ставропігійського братства УАПЦ.

Вже вп’яте організатори та учасники ЕСТ прагнуть розбудити громадську свідомість, обговорити актуальні та проблемні теми. Такі заходи є неймовірно важливими, насамперед, для усвідомлення себе частиною країни,суспільства, частиною яка може і повинна діяти. І саме тоді зароджуються зміни, які несуть в своїй основі ті цінності, про які суспільство іноді забуває.

Марта ГЛАДКА

За матеріалами газети "Високий Замок"

Фотогалерея